Bani de la UE, FMI, dar și din privatizări. Chicu explică din ce surse va fi acoperit deficitul bugetar de peste 20 de miliarde de lei

Deficitul bugetar al Moldovei pentru anul 2020 se ridică deja la peste 20 de miliarde de lei, după anularea Acordului de contractare a creditului rusesc, iar sursele pentru acoperirea acestuia vor fi căutate, în mare parte, în afara țării, dar sunt analizate și unele surse de venituri interne, precum privatizarea unor active ale statului și emisiile suplimentare de valori mobiliare. Despre aceasta a anunțat, astăzi, premierul Ion Chicu, în cadrul prezentării raportului de activitate al Guvernului pentru cele 6 luni de la învestire.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit prim-ministrului, Guvernul ia în calcul în primul rând asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, anunțată de Uniunea Europeană recent. „Este vorba despre două tranșe a câte 50 de milioane, prima tranșă urmează să vină în iunie sau iulie, pentru care proiectul acordului îl așteptăm în câteva zile, iar a doua tranșă urmează să vină la sfârșitul anului curent sau anul viitor, dar iarăși trebuie să vedem care sunt condițiile”, a precizat Ion Chicu.

Totodată, șeful Guvernului a menționat drept altă sursă de acoperire a deficitului bugetar a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE, agreată încă în 2017. „Prima tranșă a asistenței macrofinanciare de 30 de milioane de euro a venit în vara anului trecut. Condiționalitățile pentru aceasta au fost îndeplinite până în 2018. Acum vorbim despre tranșa a doua, acel program de asistență care a fost agreat de RM și UE în 2017, cu final în iulie 2020. La fel este vorba despre 30 de milioane de euro, dintre care 20 credit și 10 grant. Aici erau mai multe condiționalități, când am intrat noi în Guvern mai rămâneau două tehnice, prevăzute în 2017 și pe care RM și-a asumat angajamentul să le îndeplinească: aprobarea Legii privind sancționarea și contracararea spălării banilor și aprobarea Legii cu privire la achizițiile publice de utilități. Pe 14 noiembrie aceste legi nu existau, erau niște proiecte incipiente. Le-am definitivat și aprobat în Guvern, în decembrie, și le-am trimis în Parlament, care le va examina în următoarea săptămână. În februarie 2020, la aceste condiționalități UE a mai venit cu 8 suplimentare: Legea cu privire la activitatea ONG-urilor, Legea cu privire la cetățenia contra investiții etc. Pe toate 8 am înregistrat progrese, discutăm cu comisarii europeni, rămân sceptic doar la Legea cu privire la activitatea ONG-urilor, în opinia mea, redacția actuală este în detrimentul intereselor RM, însă deputații vor decide și noi ne vom conforma, dar eu nu aș vota. Vom vedea care vor fi pașii următori, reacția UE, rămânem optimiști că odată cu votarea celor două legi în Parlament și îndeplinirea majorității celorlalte condiționalități, UE va oferi această asistență”, a punctat Chicu.

Premierul a mai anunțat că la sfârșitul lunii mai, se dă startul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, pentru un nou program de 3-4 ani: „Sperăm ca pe parcursul verii să finalizăm aceste negocieri, ca în septembrie octombrie să încheiem un nou memorandum și acolo, de regulă, pentru prima tranșă când se îndeplinesc condițiile mai vine o sumă anumită de bani”.

Guvernul ia în calcul și posibilitatea emisiilor suplimentare de valori mobiliare de stat pe piața internă, dar și emiterea eurobondurilor pe piețele financiare internaționale. Mai detaliat despre eurobonduri, ce presupun acestea și care va fi impactul asupra dezvoltării țării puteți citi AICI.

În afară de cele menționate mai sus, Executivul evaluează activele statului care ar putea prezenta interes pentru privatizare. „Sperăm că vom putea avansa cu privatizarea, chiar dacă și acolo este risc mare, acum în buget avem prevăzut un buget de 700 de milioane de lei în acest an pentru privatizare, dar facem o evaluare și a altor active care ar putea prezenta interes. Statul are în posesie niște terenuri foarte atractive, chiar în Chișinău, care ar putea prezenta interes în orice condiții”, a precizat Ion Chicu.

Amitim că la 16 aprilie, Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru 2020, cu un deficit de 16,2 miliarde de lei.

La 23 aprilie, Parlamentul a aprobat proiectul în două lecturi, cu votul a 58 de deputați.

Astăzi, prim-ministrul Ion Chicu a prezentat raportul de activitate al Guvernului pe care îl conduce, pentru 6 luni de la învestire.


Pub