19 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 202 cazuri noi de infecție. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 221

Alte 202 cazuri de infecție cu COVID-19

Astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate 202 cazuri noi de infecție cu COVID-19 în urma procesării a 1288 de teste. 201 cazuri sunt cu transmitere locală și un caz de import (Federația Rusă). Ministra Sănătății,Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a precizat că din numărul total de teste  1070 sunt primare, iar 218 repetate.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 6 340 cazuri.

Din numărul total de cazuri de astăzi, 36 sunt lucrători medicali: medici – 9, asistenți medicali – 21, personal auxiliar – 6.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a informat despre înregistrarea altor două decese cauzate de COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 59 ani, din Chișinău, transferat de la Institutul de Cardiologie la SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”, pe data de 12 mai. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, obezitate gr. II, hipertensiune arterială gr. II, angină pectorală de efort CF III. În al doilea caz este vorba despre o femeie de 70 ani, din Transnistria. Comorbidități: encefalopatie mixtă, cardiopatie mixtă.

Până la ora actuală, au fost tratate 2508 de persoane și 221 au decedat din cauza infecției COVID-19.

Pacienții cu COVID-19 de la terapie intensivă vor putea vorbi cu cei dragi cu ajutorul unor tablete

„Bună!”, „Ne este dor!”, „Însănătoșește-te cât mai curând!”. Astfel de mesaje vor primi de la familie pacienții diagnosticați cu COVID-19 și care se află la terapie intensivă. Aceștia vor putea comunica cu cei dragi prin intermediul tabletelor cu suport integrat donate de către Ambasada SUA mai multor spitale din Republica Moldova.

Până în prezent au fost donate 4 (din cele 80), câte un exemplar Spitalelor Clinice Municipale Nr.1 și Nr.4, Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”. Victoria Novac, absolventă a programului de schimb YTILI, a menționat pe Facebook : „Am creat un dispozitiv pentru pacienții de la terapie intensivă prin care aceștia se vor putea conecta virtual cu cei de acasă…Prin intermediul acestor dispozitive considerăm că vom mări rata de recuperare și vom scoate de pe medici presiunea și stresul ce vine din partea rudelor, care apelează permanent către medici pentru a afla starea sănătății celor apropiați, or lipsa acestei comunicări cu familia și cei apropiați crează stări de neliniște și stres pentru toată lumea”.

Ministerul Educației recomandă depunerea online a dosarelor pentru Admiterea-2020 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării nu recomandă revenirea studenților în cadrul instituțiilor de învățământ superior, în semestrul II al anului universitar 2019-2020. Reomndarea a fost făcută în ordinul „Cu privire la măsurile de funcționare a instituțiilor de învățământ superior în perioada riscului de îmbolnăvire cu COVID-19”

Totodată, MECC recomandă susținerea examenului și/sau tezei/proiectului de licență în sistem online, în baza unei metodologii aprobate de către senatul universitar.

De asemenea, senatele universitare vor decide asupra formelor de evaluare semestrială la finalizarea anului universitar 2019-2020 pentru toți studenții, în funcție de profil, program de studii etc.

Depunerea dosarelor de concurs pentru Admiterea-2020 la studii în cadrul universităților se recomandă a fi online. Instituțiile de învățământ superior urmează să-și perfecteze metodologii proprii de admitere luând în calcul siguranța candidaților la studii și a responsabililor din cadrul comisiilor de admitere.

În noul an universitar 2020-2021, fiecare universitate va elabora un plan de restartare a activităților științifico-didactice, cu încurajarea învățării mixte. Pentru studenții internaționali instituțiile de învățământ superior vor stabili cerințe pentru sosirea timpurie și de autoizolare.

Tiraspolul a refuzat repetat să discute cu Chișinăul despre situația epidemiologică

Partea transnistreană a refuzat din nou să participe la ședința Grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății, solicitat pentru astăzi în format video-conferință la sediul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

„Grupul de lucru urma să se reunească astăzi la ora 11:00, urmând a fi puse în discuție o serie de subiecte legate de modul de gestionare a situației epidemiologice în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, accesul la serviciile medicale, dreptul la sănătate și alte aspecte relevante. Tiraspolul însă a anunțat luni seara că nu va participa la ședință, invocând noi motive speculative”, a anunțat Biroul politici de reintegrare.

Potrivit sursei citate, reprezentantul politic al Republicii Moldova în reglementarea transnistreană, Cristina Lesnic, își exprimă regretul în legătură cu această decizie defectuoasă, care nu permite asigurarea cooperării la nivel de experți medicali în domeniul sănătății, pentru a oferi cetățenilor servicii medicale de calitate.

Tiraspolul a refuzat și anterior să discute în cadrul Grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății, iar la 10 aprilie, viceprim-ministra Cristina Lesnic a solicitat convocarea formatului 5+2 pentru a discuta măsurile părții transnistrene pentru limitarea pandemiei de COVID-19.

251 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă. Au fost înregistrate alte două decese

251 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, iar 20 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată. 532 de persoane sunt în stare de gravitate medie, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 6 138 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 797 în Transnistria.  

Totodată, ministerul a anunțat alte două decese. Este vorba o femeie de 63 de ani din Bălți  Internată la  16 mai, la spitalul din Bălți. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezidate morbidă, edem cerebral. Într-un alt caz este vorba despre o femeie de 64 ani, din raionul Ceadâr-Lunga.  Internată în stare gravă la data de 11 mai, la spitalul raional Ceadâr-Lunga. Comorbidități: hipertensiune arterială, accident cerebrovascular acut.

În același timp, pe parcursul zilei de ieri, au fost externați 83 pacienți. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 ajunge la 2 508.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 349 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici- 318, asistenţi medicali- 506, felceri- 69, farmacişti- 20, personal auxiliar- 436 persoane.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.