Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

19 Mai 2020 / 17:40

„Air Moldova” acuză guvernarea că le-ar bloca activitatea

Acuză guvernarea că le-ar bloca activitatea. În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii companiei Air Moldova au declarat că au contractat un credit de la o bancă din Federaţia Rusă pentru a-şi stinge datoriile faţă de Avia Invest, însă, odată ce banii au ajuns în conturile din Republica Moldova, au fost blocaţi de bancă. Totul a fost făcut pentru ca firma concesionară să fie adusă în prag de faliment, acuză compania. De cealaltă parte, premierul Ion Chicu spune că Avia Invest a avut suficient timp până acum să-şi onoreze obligaţiile faţă de stat, iar banii au fost blocaţi întrucât compania a depăşit termenul de achitare a datoriilor, relatează Mesager.

„Declaraţiile făcute de cei mai mari ai ţării privind depunerea tuturor eforturilor în revenirea Aeroportului Internaţional Chişinău în gestiunea statului, declararea insolvabilităţii concesionarului SRL Avia Invest ne face să avem convingerea că blocarea celor două milioane de euro a fost regizată în mod clar pentru a se atinge scopul bine conturat - cauzarea insolvabilităţii SRL Avia Invest”, a declarat Mariana Şargarovschi, jurist AIR Moldova.

La rândul său, şeful executivului a declarat că mijloacele financiare provenite de peste hotare sunt verificate pentru a contracara spălarea banilor. Potrivit premierului Ion Chicu, contul a fost blocat pentru că firma concesionară nu a achitat datoriile până în 30 aprilie, termen stabilit de autorităţi.

„Necătând la faptul că percepeau cea mai mare taxă aeroportuară, ei la o etapă au îndrăznit să nu achite taxele de stat. Nevorbind de ceea ce achită ei pentru concesiune, îmi pare că ultima dată a fost două milioane de lei, dar taxele care vin la stat prin intermediul a două direcţii au acumulat o datorie de 118 milioane de lei”, a menţionat Ion Chicu.

Luni, Ion Chicu a anunţat că statul a declanşat procedura de insolvabilitate a companiei care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, invocând o datorie a firmei faţă de stat în valoare de peste 22 milioane lei. Prim-ministrul anunţa atunci că şi conturile acesteia au fost blocate. Ulterior, compania „Komaksavia Airport LTD", deţinătoarea capitalului majoritar „Avia Invest", a depus o cerere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm împotriva Guvernului Republicii Moldova. Reprezentanţii acesteia solicită despăgubiri de 885 de milioane de euro.

Comentarii