Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

19 Mai 2020 / 18:10

Raport BNM: Rata anuală a inflaţiei îşi va continua tendinţa de scădere

Rata anuală a inflaţiei îşi va continua tendinţa de scădere. Raportul Băncii Naţionale anunţă că diminuarea preţurilor este determinată, în mare parte, de presiunile dezinflaţioniste asociate cererii agregate şi de reducerea tarifelor la produsele petroliere şi materiile prime pe piaţa internaţională. Totodată, aceste presiuni vor fi atenuate de condiţiile meteorologice şi ajustarea valorii monedei naţionale faţă de principalele valute de referinţă, relatează Mesager.

Potrivit documentului, rata anuală a inflaţiei se va diminua până la sfârşitul anului, până la un nivel minim de 3,5 la sută. Această tendinţă se va menţine şi la începutul lui 2021.

 Ritmul anual de creştere a preţurilor produselor alimentare, deşi se va diminua considerabil în primul trimestru de prognoză, se va menţine la un nivel relativ înalt până în trimestrul II al anului 2021, diminuându-se apoi spre sfârşitul orizontului de prognoză.

Banca Naţională anunţă că primele trei luni ale anului au fost nefavorabile pentru economia mondială din cauza pandemiei COVID-19.  Pentru 2020 se anticipează cea mai profundă criză a economiei mondiale din ultimul secol, după care în anul 2021 se aşteaptă recuperarea economiei mondiale, însă nu în măsură să atingă nivelul de dinaintea crizei.

Comentarii