11:23:55 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Socialiștii anticipează DEMITEREA Guvernului Chicu și au mers cu o sesizare la Curtea Constituțională. Vor alegeri PARLAMENTARE ANTICIPATE în aceeași zi cu scrutinul prezidențial

Actualitate 19.05.2020 11:35 Vizualizări2606 Autor: Ziarul National
VIDEO // Socialiștii anticipează DEMITEREA Guvernului Chicu și au mers cu o sesizare la Curtea Constituțională. Vor alegeri PARLAMENTARE ANTICIPATE în aceeași zi cu scrutinul prezidențial Captură privesc.eu


Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională (CC), prin care solicită o interpretare a unor articole din Constituția R. Moldova pentru a afla dacă alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, care sunt programate în toamna anului 2020.

Potrivit lui Vasile Bolea, experiențe similare au mai avut loc în România, Franța, Bosnia sau Croația.

„Am făcut și o retrospectivă și a scrutinelor precedente din R. Moldova. În 2019, comcomitent cu alegerile parlamentare ordinare, a avut loc și un referendum consultativ. De asemenea, concomitent cu alegerile locale generale de anul trecut au avut loc alegeri parlamentare noi în unele circumscripții”, a argumentat Bolea.

Acesta a adăugat că, în cazul în care alegerile parlamentare noi vor avea loc odată cu scrutinul prezidențial, atunci vor fi economisite resurse financiare importante.

„Dar cel mai important e ca Înalta Curte să ofere un deznodământ la declanțarea unei eventuale crize politice, care ar putea să se producă la insistența opoziției. Cutea are la dispoziție șase luni să examineze această sesizare, însă am intrat în ultimele șase luni de mandat al președintelui. Parlamentul urmează să se întrunească și să numească data alegerilor prezidențiale. Din acest motiv este oportun să avem o dezlegare privind această chestiune”, a precizat Bolea.

Anterior și președintele Igor Dodon a vorbit despre alegeri parlamentare anticipate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

De partea cealaltă, reprezentanții opoziției susțin că, potrivit legislației, alegerile parlamentare anticipate nu mai pot avea loc până la alegerile prezidențiale.

Recent, Curtea Constituțională a arătat că, dacă alegerile parlamentare vor fi organizate începând cu toamna curentă, atunci acestea se vod desfășura în baza sistemului proporțional de vot.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md