21:44:08 19.04.2024
Stiri

RAPORT al Curții de Conturi: SA „Tutun-CTC” a fost privatizată ILEGAL și la un preț înjumătățit. Două cauze penale

Actualitate 19.05.2020 14:37 Vizualizări2900 Autor: Ziarul National
RAPORT al Curții de Conturi: SA „Tutun-CTC” a fost privatizată ILEGAL și la un preț înjumătățit. Două cauze penale


Societatea pe Acțiuni „Tutun-CTC”, în care statul deținea 90,81% din acțiuni, a fost privatizată ilegal la finele anului 2018, pe timpul Guvernului Filip, și la un preț mai mic de două ori decât cel real.

Obiectivul strategic pentru ramura industrială a R. Moldova a ajuns pe mâna unei firme create în decembrie 2018, cu doar șase zile înainte de a depune oferta de participare la concursul de privatizare, se arată într-un raport al Curții de Conturi prezentat astăzi în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice de către Victor Munteanu, șeful echipei care a efectuat auditul.

Reprezentanții Curții Constituționale au constatat că procedura de selectare a câștigătorului concursului comercial privind privatizarea pachetului de acțiuni ale statului deținute în SA „Tutun-CTC” nu s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, iar interesele legitime ale statului nu au fost apărate.

Totodată, privatizarea companiei a fost efectuată fără evaluarea obligatorie de către autoritatea administrației publice centrale la valoarea de piață a activelor nete, inclusiv a valorilor mobiliare și a bunurilor imobile. Acest lucru a dus la micșorarea capitalului propriu și, respectiv, a valorii acțiunilor supuse privatizării cu 111,6 milioane de lei.

Drept urmare, pachetul de acțiuni ale statului, care costa 338,3 milioane de lei, a fost vândut cu prețul de 166,1 milioane de lei, valoarea acțiunilor fiind micșorată cu 172,2 milioane de lei sau cu 50,9% din valoarea de bilanț a acțiunilor.

Astfel, „Tutun-CTC” a ajuns, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019, pe mâna unei firme fără activitate, „Le Bridge Corporation Limited”, deși aceasta care urma a fi descalificată din concurs, fiindcă nu a prezentat toate actele solicitate de caietul de sarcini.

Victor Munteanu a mai relatat despre faptul că veniturile societății pe acțiuni au scăzut constant în perioada anilor 2011 – 2018, de la 20 de milioane de lei la 0,9 milioane, iar bugetul de stat a pierdut, în aceeași perioadă, încasări de peste un miliard de lei din cauza politicilor bugetar-fiscale privind majorarea cotelor accizelor, precum și acordarea facilităților fiscale unor agenți economici importatori.

Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi, a precizat în aceeași ședință că raportul a fost trimis la Procuratura Generală, iar instituția respectivă a informat despre faptul că a inițiat două cauze penale în ceea ce privește privatizarea „Tutun-CTC”.

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, Igor Munteanu, a remarcat faptul că situația financiară a companiei a fost înrăutățită intenționat în ultimii ani pentru a putea fi preluată pe bani puțini și a amintit că, în anul 2019, noul proprietar al „Tutun-CTC”, „Le Bridge Corporation Limited”, a anunțat că este gata să întoarcă acest bun statului, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii urma să inițieze discuții în acest sens.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md