Cum un grup de studenți moldoveni care studiază în România a reușit să rezolve problema cazării în cămine pe timp de pandemie

Parte la_

În contextul problemelor apărute din cauza măsurilor impuse de statul român și statele învecinate în contextul COVID-19, mulți elevi și studenți s-au pomenit în situații extrem de dificile. O problemă actuală este faptul că studenții din anii neterminali întâmpină dificultăți în a-și recupera lucrurile de la căminele care se închid în multe universități din țară. În articol, vă povestim despre studenții Universității de Vest din Timișoara, care au reușit să rezolve această problemă.

Asociația pentru Românii de Pretutindeni „Inițiativa” este una dintre asociațiile studențești active care luptă pentru reprezentarea drepturilor și intereselor elevilor și studenților veniți la studii în orașul Timișoara, România. Timp de un an și jumătate de activitate, aceștia au fost întotdeauna atenți la problemele studenților etnici români veniți să studieze în centrul universitar Timișoara, marea lor majoritate din Republica Moldova și Serbia.

În contextul problemelor apărute din cauza măsurilor impuse de statul român și statele învecinate în contextul COVID-19, mulți elevi și studenți s-au pomenit în situații extrem de dificile, unele dintre acestea fiind deja rezolvate de către FTRP – Federația Tinerilor Români de Pretutindeni. Astfel, ieri, 18 mai, elevii și studenții din ani terminali au fost scutiți de obligativitatea autoizolării la domiciliu timp de 14 zile.

Cu toate acestea, încă actuală rămâne problema celorlalți studenți (din ani neterminali) care încă întâmpină dificultăți în a-și recupera lucrurile de la căminele care se închid în multe universități din țară.

„În data de 13 mai, studenții Universității de Vest din Timișoara au fost informați printr-un e-mail despre eliberarea căminelor. Astfel, toți studenții au fost obligați să efectueze procesul de decazare până cel târziu pe 15 iunie. Totodată, cu puțin timp înainte, companiile internaționale de transport de pasageri, printre care cea care efectuează cursa Chișinău-Timișoara, au anunțat despre reluarea activității curselor”, ne spune Răzvan Chirița, președintele Asociației pentru Românii de Pretutindeni „Inițiativa”.

„Problema cea mai mare a fost că pentru studenții pe care îi reprezentăm, majoritatea dintre ei plecați acasă în Republica Moldova, Serbia etc., autoizolarea timp de 14 zile a devenit obligatorie, însă nu puteau face acest lucru în camera de cămin conform contractului de cazare. Acest lucru ar fi presupus ca și restul locatarilor care nu au părăsit căminul anterior să stea toți în autoizolare timp de 14 zile, ceea ce nu ar fi fost acceptabil. Pe deasupra, nu toți s-ar fi reîntors în aceeași zi la cămin, ci unii ar fi venit pe 17, alții pe 19, alții pe 22 și tot așa și numărătoarea celor 14 zile s-ar fi reluat”.

Date fiind multitudinea de probleme și situația incertă și schimbătoare de la o zi la alta, voluntarii Inițiativa au hotărât să treacă imediat la acțiune.

„În câteva ore de la informarea primită prin e-mail din partea conducerii universității, am organizat rapid o ședință online a Biroului de Conducere și am hotărât redactarea unui demers. Vineri, 15 mai, am înaintat demersul Consiliului de Administrație al UVT. În scurt timp, am primit un răspuns că se vor întruni luni, 18 mai, într-o ședință și vor identifica o soluție favorabilă și pentru studenții români de pretutindeni.

Aici, trebuie să menționez că ideea de a scrie demersul i-a venit secretarei generale a asociației, Andreea Prodan, care a reacționat prompt și cu care am redactat demersul.

Una dintre sugestiile propuse conducerii universității a fost ca pentru studenții noștri să se organizeze un proces separat de decazare: cei care sunt din România să o facă așa cum era stipulat în decizie – până pe 15 iunie –, iar după 15 iunie, când toate căminele erau să fie aproape goale, să primească etnicii români, respectând autoizolarea timp de 14 zile conform legislației, doar că în cămin. Altfel, costurile pe care le-ar fi suferit studenții ar fi fost enorme dacă ar fi fost să stea în carantină instituționalizată (plătită) sau în chirie, la care se adaugă multă incertitudine privind condițiile în care ar fi stat în carantină instituționalizată.”

Surprizele nu s-au oprit însă aici, astfel încât în următoarea zi, sâmbătă, 19 mai, Comisia pentru sănătate publică din Republica Moldova a adoptat Hotărârea nr. 11 prin care a dispus suspendarea curselor internaționale de pasageri… până pe 30 iunie.

„Primul lucru pe care l-am făcut? Am informat din nou conducerea universității cu privire la noile măsuri adoptate de Republica Moldova, solicitând să se identifice o soluție potrivită.”

Lucru care nu a întârziat să apară…

„Luni, eram cu toții în așteptarea hotărârii. După masă, am fost informați că s-a luat decizia ca studenții care se află acum în afara hotarelor României și nu se pot prezenta pentru decazare o vor putea face după reluarea activității curselor internaționale de pasageri. Lucrurile acestora vor rămâne în camerele de cămin neatinse.

Până atunci, suntem cu ochii în patru și urmărim cu mare atenție evoluția situației și deciziile care vor fi adoptate de universitate, de statul român, de autoritățile din Moldova, Serbia etc.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente