2 milioane de euro ale Air Moldova, blocate. Reprezentanții companiei: „Am fost implicați, fără să vrem, într-un scandal politico-economic”

Anticoruptie.md
19/05/2020

Reprezentanții întreprinderii Air Moldova susțin că autoritățile le-au blocat abuziv surse financiare în mărime de două milioane de euro, bani destinați pentru a stinge o datorie față de compania Avia Invest. Într-un comunicat de presă emis marți de operatorul aerian se arată că Air Moldova ar fi implicată, fără să vrea, într-un scandal politico-economic, care ar avea drept scop falimentarea companiei ce administrează Aeroportul Internațional Chișinău.

Administrația Air Moldova a declarat că pentru a-și onora toate obligațiunile față de partenerii săi, compania a decis să contracteze un credit de la o bancă din străinătate. „Astfel, o sumă de 2.000.000 de euro a fost transferată pe contul bancar al companiei Avia Invest de la BC „Moldova-Agroindbank” SA. Banca însă a blocat banii, fără a prezenta un motiv legal plauzibil, iar motivele invocate sunt absolut neîntemeiate din punct de vedere juridic. Acest fapt ne permite să afirmăm că este vorba de un abuz”, se arată în comunicatul Air Moldova.

Reprezentanții operatorului aerian consideră că blocarea banilor a fost regizată. „Având în vedere destinația creditului contractat, cel de stingere a datoriilor, inclusiv față de Avia Invest, luând în calcul declarațiile recente privind intenția autorităților de a întoarce cu orice preț Aeroportul Internațional Chișinău în proprietatea statului, considerăm că blocarea celor 2 000 000 de euro a fost regizată. Intenția autorităților este să falimenteze în mod abuziv și artificial Avia Invest, pentru a-și atinge scopurile”, notează administrația Air Moldova.

Amintim că luni premierul Ion Chicu a anunțat că statul va declanșa procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Motivul ar fi datoriile în mărime de 22 de milioane de lei, pe care firma nu le-ar putea întoarce. De partea cealaltă, reprezentanții companiei au acuzat autoritățile de abuzuri. Aceștia au declarat că Avia Invest ar avea capacitate de plată, dar nu poate să întoarcă datoriile, întrucât conturile i-au fost blocate. 

Precizăm că Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că la 1 mai 2020, compania Avia Invest a înregistrat o datorie restantă în sumă de peste 22 de milioane de lei. AAC a solicitat executorului judecătoresc intentarea dosarului de executare, iar conturile companiei au fost blocate.

Anticoruptie.md
19/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii