‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriChicu: Cele mai afectate sectoare ale economiei sunt HoReCa, exporturile și agricultura

Chicu: Cele mai afectate sectoare ale economiei sunt HoReCa, exporturile și agricultura

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ultimele prognoze arată pentru Republica Moldova o comprimare de 6,3% a produsului intern brut în 2020, ca urmare a crizei pandemice provocate de coronavirusul COVID-19, or, per total,  perspectiva de relansare a economiei este mai pesimistă faţă de prognozele iniţiale. Totuşi, Guvernul întreprinde toate măsurile pentru a asigura ieşirea din criză a domeniilor social-economice afectate. Acest lucru l-a declarat prim-ministrul Ion Chicu, într-o conferinţă de presă, susţinută marţi, 19 mai, transmite Moldpres.

„Continuăm să actualizăm aceste prognoze şi este clar că deja acum putem vedea şi o diferenţiere a impactului pe sectoare. Pentru că nu toate sectoarele vor fi afectate în egală măsură, iar primele care vor avea de suferit mai mult sunt HoReCa, turismul, exporturile, agricultura, industria prelucrătoare”, a punctat Ion Chicu.

Potrivit şefului Cabinetului de  miniştri, măsurile autorităţilor şi pe care le cer şi agenţii economici constau prioritar  în accesul la lichidităţi.

„Astfel, vom ajuta să le compensăm dobânda la credit, care nu a fost niciodată în istoria Republicii Moldova. Totodată, în acest an vom oferi un miliard de lei, prin programul de rambursare de TVA, iar pentru businessul mic şi mijlociu va fi lansat programul de garantare a creditelor. De asemenea, statul menţine cheltuielile sale la nivelul planificat – drumuri, reparaţii, construcţii, energetică ş.a. Or, asta înseamnă lucru pentru economie, salarii pentru oameni”, a estimat premierul.

Cu toate acestea, prim-ministrul nu exculde că vor fi și companii care vor falimenta.

„Din păcate, vor fi cazuri, şi mă tem că nu puţine, de faliment, însă prin intermediul mai multor programe de susţinere vom încerca să acordăm ajutor agenţilor economici. Totuşi, trebuie să ştim că această criză ne va lăsa şifonaţi pe toţi, şi statul, şi agenţii economici şi vreau să fie cât mai puţin pe cetăţeni. Nu trebuie să ne facem iluzii, pentru că această criză va afecta ţara noastră la fel ca şi pe altele din lume”.  

Menționăm că, premierul Ion Chicu a estimat că deficitul bugetar ar putea crește de la 16,2 miliarde de lei la 20 de miliarde. Aceasta după ce a făcut o analiză a sumelor încasate la bugetul de stat înainte și după instituirea stării de urgență în țară. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›