Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.05.2020

În primul trimestru, exporturile au început să scadă. Procesul va continua încă cel puțin două trimestre

În primul trimestru, exporturile au început să scadă. Procesul va continua încă cel puțin două trimestre

În primul trimestru al anului 2020, exporturile moldovenești au început să scadă, iar procesul va continua încă cel puțin două trimestre. Este concluzia economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care a analizat datele oficiale ale Biroului Național de Statistică.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în domeniul comerțului exterior criza ne-a prins în plină criză. Exporturile moldovenești, după 1,5 ani de stagnare, în primul trimestru al anului 2020, conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, au înregistrat o scădere evidentă cu 60 de milioane de dolari în valori anuale.

De doi ani de zile exporturile moldovenești s-au plafonat la nivel de 2,7 miliarde de dolari și se află într-o stagnare profundă. Republica Moldova deja de aproape doi ani și-a epuizat toți factorii de creștere a exporturilor, iar criza provocată de COVID-19 de fapt ne-a prins într-o criză mult mai profundă, lipsită de dezvoltare economică și de posibilitatea identificării noilor potențialuri de export.

„Scăderea exporturilor va afecta majoritatea ramurilor de bază: industria auto-motive, cerealierele, vinurile, textilele, farmaceutica, iar lista poate continua”, remarcă Veaceslav Ioniță.

Economistul este de părere că este prematur să facem prognoze, dar totuși, în cel mai bun caz exporturile se vor reduce cu 300 de milioane de dolari, până la nivelul anului 2013. Două crize, cea din 2015-2016 și cea din 2020, împreună cu lipsa oricărei viziuni de dezvoltare a țării, au băgat exporturile moldovenești în cea mai profundă stagnare, care durează deja 10 ani.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, ar fi o miopie acum să dăm vina pe COVID-19 în partea ce ține de criza exporturilor moldovenești. Cauzele crizei sunt mult mai profunde și ține de incapacitatea țării de a face față provocărilor actuale ale economiei globale, iar COVID-19 doar a accentuat această criză profundă din economia moldovenească.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus