Municipalitatea a elaborat Programul de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și a altor infecții comunicabile

   2257

Primăria Chișinău în colaborare cu medici experți și reprezentanți ai societății civile a elaborat, în premieră, Programul municipal de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și a altor infecții comunicabile. Pentru implementarea programului, din bugetul municipal, în anul curent, au fost prevăzuți 500 mii lei.

Despre aceasta a comunicat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, în cadrul unui briefieng de presă, desfășurat astăzi de Ziua internațională a comemorării persoanelor decedate de HIV/SIDA. Evenimentul a avut loc în scuarul Europei din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" și se înscrie în campania „Virusurile sunt diferite, oamenii - aceiași" organizat de A.O. „Inițiativa Pozitivă".

Potrivit viceprimarului, HIV/SIDA este o boală care poate fi prevenită, aceasta fiind dovedită ştiinţific de intervențiile eficiente de prevenire, care reduc riscurile de transmitere a infecției.

„Persoanele care se testează la timp de HIV și află că sunt infectate pot face schimbări semnificative de comportament pentru a-și îmbunătăți şi menţine starea de sănătate, precum și pentru a-i proteja  pe cei din preajmă. În acest context, Primăria Chișinău susține programe şi dezvoltă proiecte municipale de prevenire a HIV/SIDA și de îngrijire a sănătății", a menționat Angela Cutasevici.

După briefingul de presă a avut loc iluminarea solemnă a lumânărilor pentru a comemora pe cei care și-au pierdut viața de HIV/SIDA.

E de menționat că, în ultimi 30 de ani, circa 14 mii de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu HIV, dintre care 4 mii au decedat din cauza SIDA.