Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

18 Mai 2020 / 12:48

BNM a transferat 218 milioane de lei în bugetul de stat

Banca Naţională a Moldovei a transferat 218 milioane de lei în bugetul de stat, pentru compensarea pierderii din furtul miliardului. Despre aceasta anunţă premierul Ion Chicu. Asta după ce, în martie, Parlamentul a adoptat în acest sens un mecanism menit să reducă datoria miliardului furat, relatează Moldova 1.

Proiectul prevede instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al BNM la venitul bugetului de stat.

„În conturile bugetului de stat a intrat prima plată din partea Băncii Naţionale - 218 milioane lei, ca urmare a modificării legislaţiei. A fost modificată legislaţia, ca o parte din profitul Băncii Naţionale să fie transferat bugetului de stat, ca să compensăm acea pierdere din furtul miliardului, ca suma plătită de cetăţeni pentru a plăti furtul miliardului să fie mai mică”, a declarat Ion Chicu.

Precizăm că, în martie curent, deputaţii au votat în ambele lecturi mecanismul propus anterior de şeful statului, Igor Dodon, pentru a reduce povara miliardului furat de pe umerii cetăţenilor. Proiectul prevede instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al BNM la venitul bugetului de stat. Iniţiativa a fost criticată de opoziţia parlamentară. De cealaltă parte, socialiştii au prezentat acest proiect ca pe o promisiune realizată de către şeful statului.

Comentarii