20:06:29 25.04.2024
Stiri

Guvernul va demara astăzi procedura de INSOLVABILITATE a companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului. Chicu: „Acesta e motiv de REZILIERE a contractului. Asta face un guvern responsabil”

Actualitate 18.05.2020 09:43 Vizualizări1721 Autor: Ziarul National
Guvernul va demara astăzi procedura de INSOLVABILITATE a companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului. Chicu: „Acesta e motiv de REZILIERE a contractului. Asta face un guvern responsabil”


Guvernul va demara astăzi procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), a anunțat astăzi premierul Ion Chicu, după ședința tradițională cu participarea președintele republicii și a spicherului.

Potrivit lui Chicu, temei pentru a demara procedura de insolvabilitate sunt datoriile acumulate de „Avia Invest” către stat. Acesta a criticat repetat Guvernul Sandu, care ar fi avut temei în vara anului 2019 să demareze procedura de reziliere a contractului de concesionare.

„Guvernul se ocupă de diminuarea consecințelor criminale admise de unele executive, mai exact de concesionarea criminală a AIC în 2013. Concesionarul „Avia Invest”, care a promis că va veni cu investiții, a intrat în incapacitate de plată pe 30 aprilie 2020. Compania nu a plătit statului 22 de milioane de lei. Astfel, statul va declanșa procedura de insolvabilitate. Acesgt lucru se va întâmpla astăzi, deși se putea de făcut în iulie 2019. Procesul de insolvabilitate e motiv de reziliere a contractului. Asta face un guvern responsabil”, a declarat Chicu.

Zilele trecute, reprezentanții PAS au respins acuzațiile lansate de Igor Dodon și de Ion Chicu, potrivit cărora Guvernul Sandu ar fi permis reeșalonarea datoriilor acumulate de „Avia Invest”.

„Dodon a lansat un nou fals la adresa Guvernului Sandu. Cică Guvernul de atunci s-ar face responsabil pentru oferirea vacanței de la plata impozitelor pentru AIC! N-are nicio treabă Guvernul cu reeșalonarea datoriilor – decizia a fost luată de Octavian Nicolaescu, fostul director al Autorității Aeronautice Civile, pus în funcție de PD, partenerul actual de coaliție al lui Dodon. Acest om a admis ca aceste datorii să se acumuleze ani la rând și a fost demis de Guvernul Sandu anume pentru că a emis această decizie frauduloasă. Îl îndemnăm pe Dodon să prindă la curaj și să-l întrebe pe Chicu și pe partenerii săi cum s-au acumulat acele datorii până în iunie 2019 și cine a pregătit decizia frauduloasă de reeșalonare semnată de Nicolaescu”, se arăta în replica PAS.

Totodată, compania „Avia Invest” a anunțat zilele trecute că va semna cu investitorii, în timpul apropiat, un acord de împrumut în sumă de 170 de milioane de euro, bani pe care îi va investi în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. De asemenea, din banii acționarilor vor fi finanțate proiecte sociale în contextul epidemiei de COVID-19, în sumă totală de 100 de milioane de lei. Compania mai precizează că unul dintre acționari a alocat fondurile necesare pentru stingerea tuturor datoriilor ale „Avia Invest”, care de fapt nu-i aparțin.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md