23:35:52 24.04.2024
Stiri

Avertismentul lansat de un avocat cu experiență în dosarele CEDO: Acțiunile lui Dodon pot duce la falimentarea R. Moldova, nu a Companiei „Avia Invest”

Economie 18.05.2020 18:36 Vizualizări1298 Autor: Ziarul National
Avertismentul lansat de un avocat cu experiență în dosarele CEDO: Acțiunile lui Dodon pot duce la falimentarea R. Moldova, nu a Companiei „Avia Invest”


Rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), în formula propusă de de autorități (inițierea procedurii de insolvabilitate n.r.), ar putea costa scump R. Moldova, constată avocatul cu experiență în dosarele CEDO, Andrei Briceac. Acesta amintește într-o postare pe Facebook că sunt deja precedente în care R. Moldova a plătit bani grei pentru astfel de decizii, iar în cazul AIC costurile vor fi și mai mari.

Potrivit lui Briceac, R. Moldova a mai folosit insolvabilitatea ca „mecanism ideal” de a returna unele bunuri, doar că a fost condamnată la CEDO.

„Orice jurist, care are cunoștințe în practica CEDO, poate să vă spună că aici există riscuri financiare mari pentru bugetul de stat. Cei care nu cunosc, le recomand să citească Hotărârile CEDO în cauzele DACIA SRL v. Moldova (prejudiciul peste 7 mln. Euro), IPTEH S.A. v. Moldova, KENZIE GLOBAL LIMITED Ltd v. Moldova (prejudiciul 1 mln. Euro). Doar că aici, se pare, prejudiciile pot fi mult mai mari”, a precizat Andrei Briceac.

Citește și: VIDEO // Concesionarul AIC va cere DESPĂGUBIRI de 885 milioane de euro de la R. Moldova, după ce guvernarea a amenințat că va rezilia contractul. Dodon este acuzat că a folosit pandemia pentru a se RĂFUI cu concesionarul

Zilele trecute, și președintele Comisiei de control al finanțelor publice, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului, Igor Munteanu, a atras atenția că R. Moldova ar putea fi atrasă într-un proces internațional costisitor din cauza erorile comise de actuala guvernare. „Deciziile legate de impozitarea taxei aeroportuare, chiar dacă sună atractiv, poate însemna, conform standardelor internaționale, afectarea unui drept recunoscut în contractul din 2013. Includerea acestui impozit la momentul rectificării bugetului poate ajuta „Avia Invest” în acest litigiu. În interesele cui a acționat Guvernul Chicu la momentul în care a făcut această propunere?”, a întrebat Igor Munteanu.

Prim-ministrul Ion Chicu a declarat astăzi că va fi inițiat procesul de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, deoarece aceasta are datorii la stat. De partea cealaltă, directorul companiei „Komaksavia Airport Invest”, Andreas Menelaou, a anunțat că a depus o plângere împotriva R. Moldova la Curtea de arbitraj internațional de la Stockholm. El a remarcat că Guvernul a încălcat flagrant acordul de concesiune, hotărând să însușească 50% din taxa pentru modernizarea aeroportului. Însă „ultima picătură” a fost declarația lui Igor Dodon, care a fost făcută după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Atunci președintele a declarat că „Avia Invest” va fi declarată ca falimentară, fapt ce ar permite rezilierea contractului de concesiune.

Menelauo a precizat că va cere despăgubiri de 885 de milioane de euro, pe care statul va fi obligat să le achite din cauza intereselor guvernării, în frunte cu Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md