Statul va declanșa procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest. Reprezentanții firmei acuză autoritățile de abuzuri

Anticoruptie.md
18/05/2020

Premierul Ion Chicu a anunțat luni că statul va declanșa procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Motivul ar fi datoriile în mărime de 22 de milioane de lei, pe care firma nu le-ar putea întoarce. De partea cealaltă, reprezentanții companiei acuză autoritățile de abuzuri. Într-o conferință de presă aceștia au declarat că Avia Invest ar avea capacitate de plată, dar nu poate să întoarcă datoriile, întrucât conturile i-au fost blocate. 

Prim-ministrul Chicu a menționat că Avia Invest a intrat în incapacitate de plată, iar conturile i-au fost blocate pentru că nu a putut întoarce datorii în mărime de 22 de milioane de lei. „Adresarea pentru procedura de insolvabilitate va fi astăzi (luni, n.r.). Continuăm să credem că în 2013 țara a fost jefuită de unicul aeroport. Compania trebuie să achite statului, ca și orice alt contribuabil. Ei nu achită, nemaivorbind de investițiile pe care și le-au asumat în 2013”, a punctat premierul.

Declanșarea procedurii de insolvabilitate va servi drept temei pentru rezilierea contractului de concesiune a aeroportului, a mai subliniat Chicu.

La rândul său, avocații Avia Invest susțin că firma are suficiente resurse pentru a acoperi datoriile față de stat, însă nu poate efectua plățile pentru că i-au fost blocate conturile. Totodată, reprezentanții companiei acuză autoritățile, în special pe șeful statului, Igor Dodon, de comiterea unor abuzuri și presiuni.

„Acțiunile ilegale au ajuns la un asemenea nivel, încât se vorbește deschis despre intenția de a falimenta artificial compania, iar conturile acesteia sunt blocate deliberat pentru a împiedica orice tranzacții financiare”, susțin reprezentanții companiei.

Aceștia subliniază că autoritățile își doresc să înceapă procesul de insolvabilitate a companiei, tocmai pentru a putea fi anulat contractul de concesiune. „Anume în acest context se înscriu deciziile de blocare a conturilor Avia Invest. S-a ajuns la situația în care o bancă comercială nu permite transferul a două milioane de euro efectuat de compania Air Moldova, care are o datorie față de compania noastră. O altă bancă a blocat suma de 1,75 milioane de euro transferată de unul din acționarii principali ai companiei, omul de afaceri rus Andrei Goncearenko. Astfel, s-a ajuns la situația absurdă în care Autoritatea Aeronautică Civilă pretinde achitarea unei datorii de aproximativ 1,1 milioane de euro, în timp ce transferuri de 3,75 de milioane de euro care trebuie să ajungă pe contul companiei sunt blocate”, declară reprezentanții Avia Invest.

Precizăm că Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că la 1 mai 2020, compania Avia Invest a înregistrat o datorie restantă în sumă de peste 22 de milioane de lei. AAC a solicitat executorului judecătoresc intentarea dosarului de executare, iar conturile companiei au fost blocate.

Anticoruptie.md
18/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii