Expert politic: După starea de urgență, reîncep luptele pentru scoaterea guvernului de sub controlul președintelui

Săptămâna aceasta, ținta politicienilor din opoziție este Guvernul Chicu. Cel puțin această concluzie o putem face din declarațiile expertului politic Igor Volnițchi, care au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit acestuia, partidele de opoziție vor clar să distituie guvernarea actuală și să instaureze una nouă.

„Eu cred că, cu siguranță, săptămâna viitoare sau în perioada imediat următoare vom asista la depunerea minimum a unei moțiuni de cenzură, pot fi și mai multe pe parcurs, dacă nu se reușește din prima. De ce nu? Asta e treaba opoziției, mai ales după încetarea stării de urgență, când guvernul poate fi demis. Altceva este care sunt șansele de reușită. Eu cred că opoziția parlamentară atunci când vorbește despre demiterea Guvernului Chicu ia în calcul și șansele de învestire a unui nou guvern, pentru că nu are sens să demiți Guvernul Chicu și să nu învestești un nou guvern.

Scopul urmărit de opoziție este absolut clar, ei își doresc să scoată guvernul de sub controlul președintelui Dodon și în cazul în care nu reușesc învestirea unui nou guvern, ci doar demiterea Guvernului Chicu, situația nu se schimbă mult din acest punct de vedere. Or, Guvernul Chicu rămâne în continuare interimar, provizoriu, de la aceasta lucrurile nu se schimbă în esență, fiindcă în continuare va fi un guvern care va fi sprijinit de președintele Dodon și cu siguranță va acționa în tandem cu dumnealui”, a declarat Volnițchi.

În acest context, întrebat dacă vor mai pleca deputați din PD, analistul afirmă că acest lucru nu este exclus.

„Nu este exclus, chiar dacă cei din PD zic că lucrurile în linii mari s-au normalizat, s-au stabilizat la ei în partid, dar, apropo, nici ei nu exclud că orice se poate întâmpla. Am auzit chiar în aceste zile o declarație a dnei Monica Babuc, care zicea că, chiar dacă partidul s-a clarificat cu situația pe interior, orice se poate întâmpla, adică nu este exclus nimic și eu înclin să cred că dna Babuc și colegii săi au dreptate. Noi trăim în Republica Moldova, unde, din păcate, astfel de fenomene ca traseismul politic sunt tratate practic ca ceva normal, de aceea atât timp cât nu este o dezaprobare la nivelul întregii societăți, cât nu există niște consecințe pe care să le resimtă cei ce fac astfel de mișcări – ele se pot repeta”, a punctat expertul politic.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat anterior că dacă mai pleacă 5-6 deputați din actuala coaliție, mai bine ar să se anunțe alegeri anticipate.


Pub