La Soroca a fost furat echipamentul postului hidrologic! Valoarea utilajului sustras – 10.000 de euro

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi că tot echipamentul postului hidrologic automatizat amplasat în localitatea Nimereuca, raionul Soroca, a fost furat. Valoare estimativă a utilajului sustras constituie cca 10.000 de euro. Este o situaţie regretabilă şi, totodată, reprobabilă, declară SHS.

Staţia avea menirea de a efectua măsurători hidrologice a nivelului, presiunii şi temperaturii apei râului Nistru pe sectorul dat şi a fost instalată cu suportul financiar al Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Managementul dezvoltării şi riscurile climaterice în Moldova”, realizat în perioada noiembrie 2013 – august 2015.

În acest sens, SHS a expediat o scrisoare oficială Inspectoratului de Poliţie Soroca, prin care a informat organul de drept despre dispariţia echipamentului de la postul hidrologic sus-menţionat, solicitând implicarea acestuia în vederea recuperării bunurilor.

Totodată, conducerea Serviciului Hidrometeorologic de Stat îşi manifestă atât dezamăgirea, cât şi nedumerirea faţă de motivaţia persoanelor care au recurs la un asemenea gest, întrucât echipamentul hidrologic sustras nu poate fi utilizat decât în anumite condiţii.

Pentru a deveni funcţional, acesta trebuie conectat la sistemul GPRS al serverul central din incinta SHS.

În speranţa că făptaşii vor returna echipamentul preţios, Ministerul Mediului se adresează instituţiilor de presă cu rugămintea de a mediatiza acest caz şi de a condamna public asemenea acţiuni nu doar ilegale, ci şi imorale.

r

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.