Doliu în lumea literelor și a culturii naționale. A plecat în eternitate unul dintre cei mai buni lingviști și ziariști

Remarcabilul lingvist, dar și scriitor, publicist și traducător Vlad Pohilă, Cavaler al Ordinului Republicii, s-a stins din viață ieri, la vârsta de 67 de ani. „La 15 mai, 2020 s-a așternut doliul în lumea literelor și a culturii naționale”, anunță Ministerul Culturii.

Foto: facebook/ Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu

„A plecat în eternitate un lingvist de excepție, un om al cuvântului, un publicist și un bun român Vlad Pohila... Cât de frumos scria despre limba română și imensa ei bogăție... Vor rămâne cărțile, revistele, ziarele și amintirile... Drum lin, Dmn Vlad Pohila!”, se menționează într-un mesaj pe pagina Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu.

„Unul dintre ultimii titani ai renașterii naționale, Vlad Pohilă nu a fost doar un lingvist și scriitor de talie internațională, ci și un versat cunoscător al istoriei culturii și artelor, un jurnalist și traducător de excepție, o somitate a culturii basarabene care și-a făcut din lupta pentru limba română un ideal de viață.

Cunoscător fin al istoriei culturii și civilizației est-europene, dar și a multor limbi slave și romanice, Vlad Pohilă a avut privilegiul unei viziuni de ansamblu, care pentru mulți este inaccesibilă, și a putut înțelege adevărata amplitudine a enigmei și a miracolului istoric al poporului și limbii noastre.

Numele lui Vlad Pohilă este legat de istoria celor mai selecte periodice din țară, începând cu „Glasul Națiunii”, din perioada luptei pentru independență, și terminând cu publicațiile Bibliotecii Naționale și ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Puțini intelectuali de la noi ar putea fi catalogați drept homo universalis, Vlad Pohilă fiind unul dintre ei, veritabil polimat al cărui nume va fi cu siguranță înveșnicit în cartea de onoare a neamului. Vasta sa cultură generală combinată cu o modestie și înțelepciune proverbiale, a îmbogățit cultura basarabeană și ne-au demonstrat cum ar trebui să arate un destin uman exemplar și un vademecum de viață pentru viitoarele generații”, se menționează într-un necrolog al Ministerului Culturii.

Activitatea lui Vlad Pohilă a fost notată de Grigore Vieru:

„Un remarcabil lingvist, dar și strălucit publicist este Vlad Pohilă, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnită la noi”.

Pohilă este prezent în topurile „Cei mai buni ziariști din R. Moldova„ din 2000 și 2003. Are un fișier biobibliografic în repertoriul (catalogul) internațional Who’s who în traducere și terminologie editat de Uniunea Latină (2002). Este laureat al săptămânalului „Literatura și arta” – pentru publicistică (2003) și pentru știință (2007).

Vlad Pohilă s-a născut la 6 aprilie 1953, în comuna Putinești din raionul Florești, în familia țăranilor Ion Pohilă și Ileana (născută Prisăcaru) și a decedat la vârsta de 67 de ani.


Pub