Declarația comună a mai multor asociații de veterani, după anunțarea protestului pentru data de 17 mai

Mai multe asociații ale veteranilor din Moldova au venit cu o declarație comună, după ce ieri, Consiliul Național al Veteranilor de Război a anunțat organizarea unui protest în centrul capitalei, pe 17 mai.

„Acest grup nu reprezintă vocea tuturor asociațiilor de veterani și nu au discutat această intenție cu președinții, dar nici cu membrii organizațiilor, fapt care spune despre lipsa unor motive clare pentru astfel de acțiune. Chiar dacă unii din acești veterani au fost membrii grupului de negocieri la Guvern, în discuțiile din luna martie, care au fost urmate de unele măsuri de soluționare a unor probleme comunicate atunci, interesul lor politic este evident.

Comunicam din numele asociațiilor obștești menționate în acest apel despre faptul că problemele cu care ne confruntăm sunt înaintate în cadrul Consiliului Național al veteranilor, au fost examinate și unele din ele soluționate. Suntem conștienți de faptul că în perioada pandemiei, multe din activități au fost sistate, iar prioritar a fost sănătatea oamenilor. Acum ca niciodată este nevoie de consolidarea societății și de susținere, nu de dezbinare, iar noi optăm pentru o comunicate cu autoritățile țării, căci problemele deseori nu se soluționează în cadrul protestelor din Piața Marii Adunări Naționale, dar la masa de dialog.

Venim cu o rugăminte pentru toți colegii noștri, veterani din toată țara. Vă rugăm să nu reacționați la provocările care au în spate alte interese și care politizează activitatea asociațiilor pe care le reprezentăm. Noi am luptat pentru independența și integritatea statului, pentru valorile naționale și pentru pace, dar niciodată nu am reprezentat culorile și interesele politice. Din acest considerent, ne exprimăm dezacordul cu mesajul acestui grup și rugăm membrii asociațiilor obștești din toată țara să nu se expună riscului.

Problemele pe care le avem sunt comune, iar noi ne vom implica împreună la rezolvarea lor, prin metode oficiale, pașnice și civilizate”, se menționează în declarația semnată de 8 asociații obștești:

Asociația Obştească „Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa Republicii Moldova” Președinte — Radu Prisac

Asociația veteranilor și pensionarilor MAI Președinte — Alexei Armaș

Uniunea Veteranilor de Război din Afganistan din RM Președinte — Mocan Mihail

Asociația Obștească “Federația veteranilor și rezerviștilor structurilor de forță ale RM Președinte — Anatol Cociug

Asociaţiei veteranilor de război pentru independența Republicii Moldova, platoul Coșnița Președinte — Mihai Rotari

Asociația Obştească Uniunea Veteranilor „Sfîntul Gheorghe Biruitorul” Președinte — Victor Alerguș

Uniunea Ofiţerilor din Republica Moldova Prim-vicepreședinte — Condratenco Ghenadie

Asociația Veteranilor Rărboaielor și Conflictelor Armate Locale din RM Președinte — Corjan Anatolii.

Ieri, un grup de veterani a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, despre organizarea unui protest în centrul capitalei, duminică, 17 mai, de către Consiliul Național al Veteranilor de Război.

Aceștia au declarat că veteranii vor ieși la protest pentru că „mafia trebui să plece, justiția să-și facă datoria, iar cetățeanului trebuie să-i fie întoarsă demnitatea şi dreptatea”, informează IPN.

Ei au făcut apel către diasporă, să vorbească cu părinții, prietenii și să-i îndemne să vină la protest și au chemat la consolidarea tuturor păturilor sociale. Veteranii s-au adresat și Ministerului Afacerilor Interne, cerând oficialilor să nu le încalce dreptul la întruniri și proteste pașnice, să nu obstrucționeze liberă deplasare și circulația cetățenilor.

La începutul lunii martie, veteranii războiului de pe Nistru au organizat un protest la Guvern, solicitând demisia ministrului de Externe de atunci, Aureliu Ciocoi, după declarația oficialului potrivit căreia, în 1992, Rusia a intervenit în conflictul armat „pentru a opri vărsările de sânge”.


Pub