Primarul de Bălți a decis deschiderea piețelor din oraș, după protestele comercianților. Chicu: Încălcarea regulilor Comisiei Extraordinare Sănătate Publică va fi sancționată

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, a decis redeschiderea piețelor din municipiu, începând cu ziua de marți, în pofida măsurilor instituite de Comisia Extraordinară Sănătate Publică, ce interzice acest lucru. Decizia a fost votată în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Bălți, după ce mai mulți comercianți locali au ieșit la protest, nemulțumiți de decizia autorităților de la Chișinău. Ieri, premierul Ion Chicu a declarat că cei care vor încălca regulile impuse de CESP vor fi sancționați.

„Ca primar al municipiului Bălți nu sunt de acord cu decizia ca piețele să rămână închise și vă rog să găsim o soluție legală, cum putem interveni, mai ales că s-a spus clar, că restricțiile care sunt până pe 31 mai pot fi modificate. Consider că piețele din mun. Bălți sunt mult mai bine pregătite și dotate decât în alte localități, inclusiv decât în Chișinău. Trebuie să ținem cont de ceea ce spun specialiștii, dar eu sunt sigur că cei care au luat această decizie ori au văzut ultima dată piețele în copilărie ori nu le-au văzut niciodată. Fiecare piață arată diferit, are suprafață diferită, asta trebuie se discută, dar când se iau decizii fără ca să fim întrebați, nu înțeleg”, a menționat Renato Usatîi, în cadrul ședinței de azi a Comisiei pentru Situații Excepționale a mun. Bălți.

„Ori suntem totalmente închiși, ori toată lumea lucrează. Toate buticurile din oraș lucrează, cele din piață - nu. Care este diferența? Cu situația financiară din țară, nici până la pandemie nu erau rânduri la covoare și încălțăminte în piață. Cred că nici de acum încolo nu vor fi. Haideți să găsim calea legală, poate mergeți cu inițiativa la Chișinău să vină să vadă cum arată piața. Magazinul Metro ca suprafață nu diferă absolut deloc de piața centrală din mun. Bălți, care este diferența?”, a mai adăugat acesta.

Edilul a propus Comisiei pentru Situații Excepționale din Bălți să facă o inspecție la piața din oraș și în baza acestora, să emită o dispoziție de deschidere a piețelor din oraș, începând cu ziua de marți.

Șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți, Veaceaslav Chișlari, a menționat că acest lucru poate fi făcut, însă nu în grabă și cu respectarea unui șir de măsuri de protecție, printre care distanța socială și reglarea fluxului de cumpărători: „Putem regla fluxul de cumpărători la intrare, putem deschide buticele peste unul, pe rând, putem asigura cu măști și dezinfectanți fiecare butic. Putem examina real și demonstra când putem deschide piețele. Cred că putem decide deschiderea piețelor, dar să nu o facem în pripă. Propun săm ieșim la fașa locului, să ne determinăm, ce posibilități avem, ce deshidem, ce nu deschidem, nu aș vrea să anunțăm comercianții că mâine deschidem piețele”.

Potrivit reprezentantului poliției în comisie, posibilitatea deschiderii piețelor trebuie analizată mult mai amplu și nu poate fi comparată cu deschiderea magazinelor mari: „În piețe vin nu doar cei care doresc să procure, sunt și persoane care planifică să comită infracțiuni, contravenții. Acestea vin, de multe ori, din alte localități. Persoanele fără loc de trai sunt testate pozitiv, avem probleme cu ele. Trebuiesc impuse anumite restricții pe care să se concentreze toți, și administrația pieței și alți responsabili, nu doar Poliția”.

În cele din urmă, Renato Usatîi a hotărât să deschidă piețele de marți, prin decizia primarului, pentru a fi tras la răspundere doar el, dacă așa vor decide autoritățile de la Chișinău: „Nu putem purta discuții lungi cu Chișinăul, trebuie să decidem pe loc, dacă specialiștii în urma inspecției dau acordul ca piețele să fie deschise începând de marți, votăm de astăzi să fie deschise marți”.

Din comisia care va inspecta piețele din Bălți vor face parte reprezentanții CSP, ANSA, ai Inspectoratului de Poliție, cel de la Situații Excepționale și cel al Primăriei.

Totodată, în cadrul ședinței de astăzi s-a decis ca CSE Bălți să transmită Comisiei Extraordinare din Chișinău solicitarea de a permite comisiilor regionale să ia decizii în dependență de situația din fiecare raion.

Ieri, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că piețele din municipiile Bălți și Chișinău rămân închise până la sfârșitul lunii mai, din cauza riscului sporit de contaminare cu noul tip de coronavirus.

„Am văzut reprezentanții unor partide politice cu chemări la încălcarea acestor reguli, remarc că aceste încălcări vor fi sancționate ori piețele din Chișinău și Bălți prezintă un pericol major de contaminare”, a precizat Chicu.


Pub