Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

16 Mai 2020 / 14:10

Lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău au fost finalizate în proporţie de 99%

În pofida pandemiei de COVID-19 şi a stării de urgenţă, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul României, lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău au continuat şi au fost executate în proporţie de 99%. Gazoductul ar putea fi pe deplin funcţional către sfârşitul anului. Anunţul a fost făcut de către ambasadorul României, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii Miezul Zilei, de la postul public de televiziune.

„Lucrările au avansat semnificativ. Ministrul dumneavoastră al Economiei a vizitat cu două săptămâni în urmă gazoductul şi, potrivit celor afirmate de domnul ministru Răileanu, gazoductul era finalizat în proporţie de 90%. Am verificat cu cei de la Bucureşti şi, în ultimele două săptămâni chiar au fost realizate progrese suplimentare şi ne apropiem de finalizarea acestui gazoduct. Din informaţiile mele, noi suntem gata să dăm în exploatare gazoductul în cursul anului curent”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţa.

Potrivit ambasadorului, autorităţile de la Chişinău au susţinut pe deplin acest proiect, de aceea lucrările au avansat semnificativ în pofida pandemiei. Gazoductul Ungheni-Chişinău a presupus construcţia unei conducte cu o lungime de 120 km cu trei staţii de predare a gazelor naturale, una în Ungheni şi două în Chişinău, dar şi dotarea centrului de dispecerat şi dirijare de la Ghidighici.

Reţeaua Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău, finalizată în iulie 2014.

Daniel Ioniţa a dat asigurări că Romania a fost, este şi, probabil, va fi şi în continuare un avocat al susţinerii parcursului european al Republicii Moldova.

„Credem că ar trebui rezolvate chestiunile care erau pe undeva restante în ceea ce priveşte angajamentele pe care Republica Moldova şi le-a luat faţă de Uniunea Europeană a fost de acord că aloce o asistenţă macrofinanciară substanţială. În ceea ce priveşte disponibilitatea din partea Occidentului, din partea Uniunii Europene, aceste angajamente există. Vrem însă să vedem că disponibilitatea noastră este răsplătită cu responsabilitate şi din partea autorităţilor de la Chişinău”, a declarat Daniel Ioniţă.

Oficialul a mai menţionat ca şi România a ţinut cont de sfatul prietenilor până la momentul aderării în 2007, aşa ca acum această seriozitate este răsplătită prin creşterea bunăstării cetăţenilor, prin creşterea indicatorilor macroeconomicii, a PIB per capita, a nivelului de salarizare şi gradul de libertate al cetăţenilor. 

 

Comentarii