Linkuri accesibilitate

Ștefan Gligor: „Soluția corectă erau anticipatele, un examen pentru clasa politică actuală extrem de coruptă”


Juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice
Juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice

Deputații din opoziția parlamentară ar putea vota demiterea guvernului Chicu doar dacă s-ar găsi suficiente voturi pentru crearea și susținerea unui nou Executiv, care ar putea salva RM de criza pandemică și cea economică.

Juristul Ștefan Gligor, expert în politici publice, crede că alegerile anticipate ar fi scenariul cel mai potrivit pentru depășirea crizei politice.

Soluția corectă erau anticipatele, un examen pentru clasa politică actuală extrem de coruptă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:58 0:00
Link direct



Ștefan Gligor: „Eu pot să vă spun ce ar fi corect să se întâmple pe scena politică din perspectiva unei dezvoltări sănătoase, pot, dar nu aș vrea să ghicesc planurile celor care astăzi sunt în proces de formare a unei majorități care ar da jos Guvernul Chicu și nu aș vrea să speculez pe planurile lor de formare a unui alt guvern sau care ar fi ele la general. Opinia mea este următoarea: dacă partidele de dreapta, precum este PAS și PPDA, vor accepta să coparticipe la numirea unui nou guvern care va avea drept scop să guverneze următorii trei ani, asta va însemna sfârșitul partidelor respective, sfârșitul politic. În situația respectivă, ieșirea corectă este aceeași care era și în toamna anului 2019.”

Europa Liberă: Insistați mereu pe alegeri anticipate.

Ștefan Gligor: „Având 50 de mandate, cumpărate prin intermediul așa-numitei fundații de caritate, corupție, șantaj, presiune a organelor de urmărire penală, a poliției, având 50 de mandate viciate, oameni care nu au treabă cu politici publice, cu reforme și nu vor nimic altceva decât să-și monetizeze, să se vândă, să se prostitueze pentru niște bani, noi nu avem viitor. Și oricât ai asambla movila asta de rahat, tot acolo rămânem; oricum ai reasambla-o dintr-un pătrățel într-o piramidă, tot acolo rămânem. Și dacă, de exemplu, Maia Sandu, Andrei Năstase și colegii lor acceptă să urmeze un scenariu, să coparticipe într-un scenariu de numire a unui guvern, oricum l-ar numi ei, cu această componență parlamentară pe care noi o avem, asta este repetarea acelei greșeli pe care au făcut-o și cu PSRM-ul. Noi atunci, începând cu 17 februarie, mai mulți colegi de-ai mei - Alexei Tulbure, Stella Jantuan, Victor Ciobanu, Valeriu Pașa, Sergiu Tofilat - am argumentat necesitatea creării unei coaliții temporare cu PSRM-ul pentru organizarea unor alegeri anticipate în baza sistemului proporțional, anularea sistemului mixt și organizarea unor alegeri cinstite, libere și corecte. Ei s-au așezat să guverneze trei ani și jumătate și acesta a fost începutul sfârșitului, pentru că odată ce nu ai o majoritate parlamentară în spatele reformelor pe care vrei să le promovezi, ceea ce îți imaginezi tu că vrei să faci este o iluzie, pentru că este nu altceva decât propria naivitate, dacă nu incompetență. Soluția corectă erau anticipatele, un examen pentru clasa politică actuală extrem de coruptă și constituirea unei noi componențe a parlamentului, care ar sta unită în spatele unui guvern care vrea să reformeze rapid Republica Moldova în toate domeniile – de la justiție la economie. Acum, dacă ei merg în această capcană cu schimbarea balanței și constituirea unei unități temporare sau de care o fi ea în parlament în vederea numirii unui nou guvern, acesta este un eșec. Ceea ce trebuie să facă, este să ducă acest scenariu spre alegeri anticipate în baza sistemului proporțional.”

Europa Liberă: Cum se declanșează un scrutin parlamentar anticipat, pentru că, dacă se ajunge în toamnă, trebuie să se organizeze alegerile prezidențiale? Este adevărat, Curtea Constituțională a spus că următoarele alegeri în legislativ vor avea loc în baza sistemului proporțional. Cum se ajunge la declanșarea anticipatelor, dacă insistați pe acest scenariu?

Ștefan Gligor: „În primul rând, există un alt impediment în vederea dizolvării acestui parlament. Dacă nu greșesc, articolul 85 - dizolvarea parlamentului - spune că în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova parlamentul nu poate fi dizolvat. Deci, noi putem vorbi despre dizolvarea acestui parlament și alegeri anticipate doar în viitorul apropiat, având în vedere prima jumătate a anului 2021 sau mijlocul anului 2022. Ceea ce trebuie să se întâmple acum, maximumul care poate avea loc astăzi în realitățile noastre este demiterea Guvernului Chicu, care a eșuat lamentabil să administreze într-un mod cinstit, transparent și corect această criză legată de COVID-19.”

Europa Liberă: Cine și cum învestește un nou executiv?

Ștefan Gligor: „Și învestirea unui nou executiv cu mandat temporar, provizoriu cu un singur scop: administrarea crizei în domeniul sănătății și pregătirea alegerilor anticipate în perspectiva anului 2021. Acesta este unicul scenariu pe care îl vor înțelege alegătorii, care are o justificare credibilă și care este necesar. Dacă nu poți merge în anticipate acum, trebuie să te pregătești de ele și, respectiv, având această marjă de timp și având această prevedere constituțională cu privire la imposibilitatea dizolvării parlamentului , or asta presupune alegerile parlamentare și condiția este pe parcursul a trei luni de zile. Noi știm prevederile articolului respectiv, sunt niște situații foarte clare pe care trebuie să le treci. Deci sau ești în imposibilitatea numirii unui nou guvern și, respectiv, asta duce la dizolvarea parlamentului și atunci poți merge în anticipate. Dar ca să mergi în anticipate, trebuie să depășești clauza cu șase luni de zile, posibilitatea dizolvării, respectiv noi vorbim de anul 2021, dacă vorbim de alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Și dacă, eventual, la alegerile prezidențiale câștigă Igor Dodon un al doilea mandat, alegerile parlamentare anticipate nu vor fi doar în avantajul socialiștilor?

Ștefan Gligor: „Pe mine astăzi nu mă mai interesează în avantajul cui vor fi alegerile în sensul în care este anulat sistemul electoral mixt. Evident că orice partid care dispune de un holding mediatic, de bani negri, de anumite venituri, inclusiv de la bugetul de stat, pentru că partidele primesc bani din bugetul de stat și evident că acest partid este avantajat în orice sistem electoral, dar, dacă comparăm avantajul în sistemul mixt și în sistemul proporțional, în sistemul proporțional avantajul este mult mai mic.

Noi cam tot timpul ne-am uitat ba în gura lui Plahotniuc, ba în gura lui Dodon

Problema nu este în Dodon, Dodon va face tot ce-i va sta în putere, mai mult, în opinia mea, Dodon este un agent de influență al unui stat străin, al Federației Ruse și va face ceea ce o să-i spună analiticii ruși ș.a.m.d. Dodon este un executor, nu este un autor. Pe mine mă interesează nu ce face Dodon, că noi cam tot timpul ne-am uitat ba în gura lui Plahotniuc, ba în gura lui Dodon, noi trebuie să avem agenda noastră. Și opoziția noastră, care pretinde a fi eficientă și tehnocrată și nu știu cum, trebuie să demonstreze că are o proprie agendă. Și eu când aud reprezentanții opoziției, vicepreședinți de partid, președinți de partid care spun că noi vom face coaliție și cu dracul numai ca să-l dăm jos pe Dodon, asta vorbește despre incapacitatea de a analiza lucrurile la modul serios. Și asta vorbește despre un proces conștient sau inconștient de suicid politic. Nu poți aborda astfel situația curentă, trebuie să ai o viziune și viziunea asta este nu altceva decât exprimarea valabilă a suveranității, care a fost viciată pe 24 februarie 2019. Și acesta trebuie să le fie scopul, nu să se așeze cu fundurile în fotolii pentru trei ani și jumătate, dar să facă mecanismele să funcționeze corect.

Așa cum ele au fost gândite și nu de 100 de ani, noi vorbim despre conceptul suveranității, de Jean-Jacques Rousseau, și de oameni mult mai inteligenți și deștepți decât noi. Și dacă noi credem că putem bate aceste argumente, atunci îmi pare rău pentru noi. Noi ar trebui să ne ocupăm de altceva. Opoziția în contextul alegerilor prezidențiale, dacă se va comporta așa cum se comportă acum și dacă vom avea șapte candidați pe centru-dreapta, păi nu câștigă Dodon pentru că este foarte bun, Dodon va câștiga pentru că opoziția este lipsită de strategie și este lipsită de viziune pentru aceste alegeri.”

Europa Liberă: Pe moment este clar că Blocul ACUM nu mai există, că PAS și PPDA merg pe cont propriu în următoarele alegeri prezidențiale. Pe de altă parte, majoritatea sondajelor de opinie arată că peste 50 la sută din alegători sunt nehotărâți. Cine poate să le recâștige încrederea acestor cetățeni cu drept de vot?

Ștefan Gligor: „Opoziția a comis foarte multe greșeli, opoziția nu a demonstrat capacitate analitică pe parcursul acestor ani.”

Europa Liberă: Atunci trebuie să apară un candidat apolitic, trebuie să apară o altă figură politică? Ce trebuie să se întâmple?

Ștefan Gligor: „Acum, toți acești oameni care se cred salvatori, se pretind salvatori sau care sunt fie și mai modești în aprecierea propriilor forțe, care au o anumită prestație publică și au un anumit rating ar fi bine să angajeze o companie independentă sociologică, care va cerceta obiectiv, independent popularitatea fiecăruia din acești candidați și acel candidat care astăzi are o pondere mai mare trebuie să devină candidatul unic din partea opoziției de centru-dreapta pentru alegerile prezidențiale. Acesta este singurul scenariu când prin depășirea interesului propriu, ego-ului propriu, narcisismului unora din participanții în această competiție, care se tot declară salvatorii națiunii, doar prin depășirea eului propriu, ego-ului propriu și egocentrismului, care este atât de prezent în politicul moldovenesc, ei pot să se organizeze și să înainteze o singură candidatură.

Dacă ei consideră sau ajung la un moment dat la o concluzie că nu se pot depăși în favoarea unui actor existent, toți acești oameni de centru-dreapta, personalități politice trebuie să se întâlnească și să stabilească o persoană care ar avea acele șanse. Deci să facă toți un pas înapoi și să vadă cine din cetățenii Republicii Moldova întrunește condițiile de notorietate, integritate, prestație publică, viziune și credibilitate pentru a fi înaintat în această competiție electorală, am în vedere alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că în aproape șase luni e cu putință acest lucru?

Ștefan Gligor: „Dacă persoana este notorie și este credibilă, da.”

Europa Liberă: Ați putea spune un nume, două de persoane notorii care ar câștiga încrederea cetățenilor?

Toți au comis greșeli și au avut o prestație, în special în ultimele 12 luni, foarte slabă

Ștefan Gligor: „Eu îmi voi sabota propria linie de argumentare dacă voi face acest lucru, pentru că mulți dintre acei actori politici despre care eu vorbesc astăzi vor crede că eu spun ceea ce spun pentru că îl vreau pe cineva în joc. Eu nu insist pe persoane, eu insist pe idee, pe concept, pe o abordare pragmatică, care ar genera o soluție credibilă și eficientă. Eu nu vorbesc despre oameni, eu vorbesc despre procese și despre capacitatea analitică. Când ajungi la anumite concluzii și după ani de activitate politică, prezență în spațiul mediatic, public îți măsori popularitatea și vezi că ai 1,2%, păi trebuie să fii nu știu cum, nu vreau să folosesc cuvinte grele, ca să-ți imaginezi că ai o șansă în alegerile prezidențiale, că tu poți fura 2-3% și îneca omul cu cele mai multe șanse de pe centru-dreapta, da. Dar ai tu șanse reale să câștigi? Nu ai! Și asta este clar pentru multă lume care se aventurează în aceste competiții. Toți au comis greșeli și au avut o prestație, în special în ultimele 12 luni, foarte slabă, dar asta nu înseamnă că ei nu pot fi sursa unei soluții care va genera un candidat puternic, cu șanse reale împotriva lui Dodon. Puterea lui Dodon nu este în integritatea lui, în profesionalismul lui, nu este în prestația lui publică, nu este legată de simpatia oamenilor, el a scăzut în sondaje drastic. În general, elita politică a demotivat 60 la sută din oameni să mai atragă atenție politicului, repet: 60 la sută, 40 și ceva nu știu pentru cine să voteze, iar ceilalți oameni care fac parte din celălalt proiect de șantaj nu vor vota, ei știu că nu vor vota. Deci, practic, 60 la sută nu au opțiuni. În acest sens, responsabilitatea le aparține politicienilor de dreapta și eșecul le va aparține exact precum le aparține și responsabilitatea.”

Europa Liberă: Așa se zice că toate alegerile în Republica Moldova sunt geopolitice. Și de această dată votul va fi unul geopolitic?

Ștefan Gligor: „Dacă se va merge pe geopolitică, vom avea de pierdut. Noi în sfârșit - sper eu, într-un bun sfârșit - trebuie să vorbim despre viziune cu privire la ce trebuie să devină Republica Moldova în termeni sociali, economici și politici. Noi avem nevoie de un program de reforme și eu cred într-un singur scenariu – noi ne putem uni ca societate în jurul unui concept de reforme care ne va rezolva problemele cu care, din păcate, suntem nevoiți să ne consolăm și să trăim de 30 de ani.”

XS
SM
MD
LG