Ziua Internațională a Familiei. Egalitatea de gen, problemele economice și demografice - genericul celei de-a 25-a aniversări

An de an, la 15 mai, toate țările celebrează Ziua Internațională a Familiei. A 25-a aniversare a acestei sărbători vine în perioada uneia dintre cele mai provocatoare crize sociale și de sănătate la nivel mondial. Pandemia Covid-19 2020 pune accentul pe importanța investițiilor în politici sociale care protejează persoanele și familiile cele mai vulnerabile, întrucât familiile sunt cele care duc tot greul crizei, adăpostindu-și membrii de vătămare, au grijă de copiii atunci când școlile sunt închise și, în același timp, își respecă obligațiile la locul de muncă.

Foto: UN.org

În acest an, Națiunile Unite promovează conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. De asemenea, trag un semnal de alarmă asupra inegalității de gen din cadrul familiilor. Activităţile specifice sunt reprezentate de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.

Potrivit ONU, la nivel mondial, femeile participă din ce în ce mai mult la forța de muncă formală și informală, în timp ce continuă să-și asume o sarcină disproporționată a muncii gospodărești în comparație cu bărbații, iar echilibrul muncă - familie este mai dificil de realizat.

Pe măsură ce lumea se luptă să răspundă la criza COVID-19, există o oportunitate reală de a regândi şi transforma modul în care funcţionează economiile şi societăţile, pentru a favoriza o egalitate pentru toţi.

Familiile din întreaga lume se schimbă, multe devenind mai mici, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale creşte, spun datele prezentate de ONU. În prezent, 65% dintre familii sunt alcătuite fie din cupluri care trăiesc împreună cu copii de orice vârstă, fie cupluri în care trăiesc copii şi membri ai familiei extinse, cum ar fi bunicii. Numărul în scădere al familiilor extinse şi numărul tot mai mare de familii monoparentale pun în centrul atenţiei problema protecţiei sociale.

Astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, președintele Igor Dodon a adresat un mesaj de felicitare cetățenilor.

„Cu certitudine, pentru fiecare dintre noi, familia este ceea ce avem mai drag și mai scump, tot ce înseamnă dor și alinare, înțelegere și acceptare, afecțiune și compasiune. Căminul familial, inerent naturii umane, reprezintă începutul tuturor începuturilor, valoarea supremă și comoara cea mai de preț a omului, întrucât aici se cultivă Binele, Adevărul și Frumosul”, a spus astăzi președintele, și a declarat că va continua să promoveze și să susțină programele sociale care au ca obiectiv major protejarea și susținerea instituției familiei”.

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, a postat o fotografie cu familia sa, alături de care a atașat un mesaj dedicat Zilei Internaționale a Familiei. „Astăzi, conștientizăm odată în plus despre importanța promovării valorilor în familie cum ar fi: toleranța, dragostea, respectul şi responsabilitatea. Să educăm generații, care să-și creeze și ele, la rândul lor, familii puternice. Vă aduc sincere felicitări cu prilejul acestei frumoase sărbători. Vă doresc să aveți pace în familie, linişte și sănătate.”

Menționăm că Ziua Internațională a Familiei a fost stabilită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în data de 20 septembrie 1993. Evenimentul este celebrat în data de 15 mai a fiecărui an pentru a reflecta asupra importanței pe care comunitatea internațională o acordă familiilor.


Pub