Cum îți creezi parole care să fie practic imposibil de spart și cum verifici dacă au fost compromise

Când vine vorba despre parole, acestea trebuie să fie atât sigure încât să fie practic imposibil pentru altă persoană să le spargă, dar și să le ții în siguranță. Cel mai nou raport Kaspersky, Defending digital privacy: taking personal protection tothe next level, arată date interesante despre felul în care utilizatorii setează și memorează parole, scrie Playtech.ro.

Foto: playtech.ro

Potrivit raportului Kaspersky,, 83% dintre utilizatori își creează singuri parole, în timp ce 54% spun că nu știu cum să verifice dacă vreuna dintre parolele lor a fost compromisă. Asta arată, de fapt, că este necesară stocarea parolelor într-un mod mai sigur, numai că mulți dintre utilizatori nu știu cum să facă acest lucru.

Totodată, doar 55% dintre utilizatori susțin că își amintesc toate parolele, ceea ce poate fi dificil dacă cerințele de securitate, cum ar fi complexitatea și unicitatea parolelor, trebuie să fie satisfăcute. Unul din cinci (19%) le păstrează scrise într-un fișier sau document salvat pe computerul lor, în timp ce 18% folosesc browserele de pe computer, smartphone sau tabletă, pentru a-și stoca parolele.

Poți vedea mai multe în acest grafic:

Ce metode utilizează consumatorii pentru a-și stoca sau aminti parolele / Sursa:playtech.ro

Cum verifici dacă anumite parole au fost compromise

În cazul în care vrei să verifici dacă una dintre parolele tale a fost compromisă, există modalități prin care să faci asta. Vorbim, de exemplu, despre servicii precum Have I Been Pwned?. Acestea mențin o bază de date în care utilizatorii pot verifica dacă parolele lor au fost incluse în scurgeri publice sau breșe de date, fără a vizita alte site-uri îndoielnice.

„Consumatorii pot monitoriza răspândirea datelor cu caracter personal, inclusiv parole care ar fi putut fi compromise. Și acest lucru nu este doar de dragul de „a fi la curent”; aceasta permite, de asemenea, utilizatorilor să ia măsurile corecte, pentru a reduce la minimum orice invadare a vieții private și alte consecințe mai grave”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Pentru a păstra în siguranță datele cu caracter personal, Kaspersky recomandă să reduci la minimum numărul de persoane cu care împărtășești informațiile de conectare la cont și să nu lași niciodată parole la vedere: nici pe hârtie, nici pe vreun dispozitiv. Are și câteva servicii care-ți pot fi utile atunci când vrei să setezi parole și să le stochezi în mdod sigur. Vorbim despre Kaspersky Secure Password Check, serviciu care îți permite să verifici cât de puternică este parola ta și cât va dura să fie compromisă sau Kaspersky Passwork Manager, care va genera de fiecare dată parole sigure și unice pentru fiecare cont și te va ajuta, de asemenea, să reziști tentației de a utiliza aceeași parolă de mai multe ori.


Pub