(doc) Consiliul de Egalitate a decis: Igor Dodon a făcut declarații sexiste și trebuie să aducă scuze publice

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității i-a dat dreptate deputatei PAS, Doina Gherman, și a constatat că declarațiile făcute de președintele Igor Dodon reprezintă „instigare la discriminare și discurs sexist”. Prin urmare, șeful statului trebuie să aducă scuze publice și să fie precaut pe viitor în declarațiile pe care le face.

Foto: UNIMEDIA

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a examinat plângerea deputatei Doina Gherman și a emis astăzi, 15 mai 2020, o decizie în acest sens.

„Faptele constatate reprezintă instigare la discriminare și discurs sexist. Consiliul recomandă președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, să aducă scuze publice pentru declarațiile sexiste și instigare la discriminare prin intermediul aceleiași modalități sau mijloace prin care au fost răspândite”, se arată în document.

De asemenea, Consiliul i-a recomandat președintelui „să depună toată diligența și responsabilitatea în pozițiile sale publice și să se abțină pe viitor de la declarații sexiste și instigatoare la discriminare”.

„Așteptăm scuzele publice ale Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Declarațiile discriminatorii și sexiste afectează demnitatea persoanei și crează o percepție umilitoare și degradantă. Deci, sunt inadmisibile și trebuie taxate!”, a declarat, la rândul său, deputata Doina Gherman.

Amintim că la data de 17 februarie, anul curent, deputata PAS Doina Gherman a depus o plângere pe numele lui Igor Dodon la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, în care a reclamat „declarațiile sexiste și discriminatorii” ale șefului statului pe care acesta le-a făcut într-o ediție a emisiunii „Președintele răspunde”.

„În episodul 10 din 14 februarie 2020 al emisiunii de pe Youtube „Președintele răspunde”, Igor Dodon a comentat inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de semnare cu partidele de dreapta a unui Pact de neagresiune: „Stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, da voi, ca niște gentilmoni ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”, a scris deputata pe o rețea de socializare.

Ea a precizat că formulările „bărbați”, „gentilmoni” în raport cu „o doamnă” trimisă „mai departe” sunt considerate inadmisibile în contextul unui discurs politic democratic.

Decizia Consiliului pentru egalitate / Sursa:Doin Gherman
Decizia Consiliului pentru egalitate / Sursa:Doina Gherman
Decizia Consiliului pentru egalitate / Sursa:Doina Gherman
Decizia Consiliului pentru egalitate / Sursa:Doina Gherman
Decizia Consiliului pentru egalitate / Sursa:Doina Gherman
Decizia Consiliului pentru egalitate / Sursa:Doina Gherman


Pub