11:08:47 23.04.2024
Stiri

IMPORTANT // Ce presupune starea de URGENȚĂ în sănătate publică în care intrăm din 16 mai: Va dura până la 30 iunie

Social 15.05.2020 11:17 Vizualizări1817 Autor: Ziarul National
IMPORTANT // Ce presupune starea de URGENȚĂ în sănătate publică în care intrăm din 16 mai: Va dura până la 30 iunie


Starea de urgență, instituită de Parlament acum două luni pentru a stopa extinderea pandemiei de COVID-19, expiră astăzi, iar autoritățile se pregătesc să drecreteze stare de urgență în sănătate publică începând cu ziua de sâmbătă, 16 mai, care ar putea dura până la 30 iunie curent.

De această dată, starea de urgență va fi aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prezidată de premierul Ion Chicu.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat astăzi, într-o coferință de presă, că cele două situații nu se deosebesc prea mult, întrucât în continuare este vorba de aceleași măsuri restrictive care sunt necesare pentru a preveni răspândirea pandemiei, iar activitățile economice, ale instituțiilor medicale sau ale celor de educație vor fi reluate treptat, în funcție de situația epidemiologică din R. Moldova.

Aceeași sursă nu a exclus faptul că starea de urgență în sănătate publică ar putea fi ridicată mai devreme de 30 iunie sau, din contra, ar putea fi extinsă, dacă va escalada situația legată de COVID-19.

CITIȚI și COVID-19: Specialiștii explică cifra-RECORD a cazurilor de coronavirus înregistrată pe 13 mai și anunță când trebuie să ne așteptăm la cel de-al DOILEA val al pandemiei în R. Moldova

Persoanele aflate în grupurile de risc în ceea ce privește îmbolnăvirea cu noul coronavirus sunt îndemnate să stea acasă în continuare și să se abțină de a ieși în locuri aglomerate.

Totodată, păstrarea distanței sociale de cel puțin un metru este obligatorie și ar putea fi impusă până la finele anului, este necesar de respectat etica tusei și igiena mâinilor ca măsuri împotriva infecției cu COVID-19.

CITIȚI și Se deschid FRIZERIILE. Când își vor relua activitatea sălile de sport și centrele comerciale

Specialiștii le mai recomandă cetățenilor să se abțină să meargă fără motiv plauzibil în instituțiile medicale, iar când manifestă semne de boală respiratorie - să-și telefoneze medicul de familie sau la 112.

„Revenirea la alte activități se va face gradual și va fi adaptată situației epidemiologice. Cu cât mai ascultători vom fi vizavi de recomandările specialiștilor, cu atât mai repede vom reveni la ceea ce numim normalitate”, a punctat și șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md