03:29:12 19.04.2024
Stiri

„Respect și recunoștință pentru România”: Ajutorul de la București, distribuit în zeci de instituții medicale din R. Moldova. Scrisoare de mulțumire pentru medicii din România

Actualitate 15.05.2020 14:00 Vizualizări1455 Autor: Ziarul National
„Respect și recunoștință pentru România”: Ajutorul de la București, distribuit în zeci de instituții medicale din R. Moldova. Scrisoare de mulțumire pentru medicii din România


Ajutorul în valoare de 3,5 milioane de euro, donat de către România, continuă să fie repartizat instituțiilor medicale din R. Moldova.

Pe parcursul zilei de ieri, echipamentele de protecție au ajuns și în spitalele raionale din Briceni, Comrat, Căușeni, Sângerei, Dondușeni, la centrele de sănătate din Ialoveni, Basarabeasca și Criuleni.

De asemenea, ajutorul a fost repartizat și la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Clinica Universitară a USMF „Nicolae Testemițanu”, Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii Chișinău, Centrul de Sănătate Criuleni, Spitalul Cancelariei de Stat Chișinău, Sanatoriul „Constructorul” (COVID-19) Chișinău, Institutul Mamei și Copilului Chișinău, Administrarea Națională a Penitenciarelor, Spitalul Clinic nr.1, dar și la Maternitatea nr.2 din Chișinău.

CITIȚI și FOTO // Încă 17 instituții medicale din R. Moldova au primit echipamente din ajutorul României: „Mulțumim fraților de peste Prut că au intervenit pentru a ne ajuta!”

„Am primit ajutor din lotul acordat de România și e tot ce ne este necesar nouă, maternității, pentru funcționare normală: atât dezinfectante, cât și echipament de protecție individuală pentru lucrătorii medicali. Apreciem enorm gestul și suntem recunoscători pentru acest ajutor. Respect și recunoștință pentru România”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Tatiana Gutium, directoarea Maternității nr.2 din Chișinău.

Menționăm că echipa de 53 de specialiști, inclusiv 42 de medici, veniți acum două săptămâni din România să acorde ajutor colegilor din R. Moldova în lupta cu COVID-19, și-a încheiat misiunea. Medicii au tratat bolnavi de coronavirus la Chișinău, Cahul și Bălți.



Asociația „Parlamentul-90”, membrii căreia sunt deputați din primul Parlament al R. Moldova, numit și „al independenței”, a făcut publică o scrisoare de mulțumire adresată medicilor de peste Prut, dar și Guvernului României, care ne-a întins o mână de ajutor.

„Așa cum această boală nu cunoaște hotare, tot așa medicii antrenați în această luptă pentru viața și sănătatea oamenilor sfidează frontierele. Exemplu elocvent ne serveşte, pe de o parte, poziţia şi ajutorul real acordat dezinteresat de Guvernul român, iar, pe de altă parte, frățeasca solidaritate a detașamentului de lucrători medicali români, care timp de 15 zile s-au consacrat, cot la cot cu colegii lor din Republica Moldova, pentru a vindeca oamenii infectați, pentru a salva vieți. Doar prin conjugarea profesionalismului, a practicii acumulate şi unităţii naţionale, în cazul nostru, starea sănătății populației este riguros administrată, iar solidaritatea medicilor se soldează cu reuşite. Pentru această consacrare și solidaritate profesională, luminată de sentimentul fraternității și de o acțiune umană în lupta contra coronavirusului, Asociația Obștească „Parlamentul-90” vine să exprime cele mai sincere și cordiale mulțumiri medicilor români, care în aceste două săptămâni, alături de colegii moldoveni, și-au adus contribuția lor la salvarea de vieți omenești, veghind la sănătatea sutelor de pacienți basarabeni”, se arată în scrisoarea Asociației.

CITIȚI și VIDEO // Medicii din România, detașați la Cahul, și-au încheiat misiunea cu brio: „Ați venit la timp și ne-ați salvat. Avem foarte multe de învățat de la un sistem puternic precum este SMURD din România. Am construit încă un pod peste Prut”

SINCERE MULŢUMIRI MEDICILOR din ROMÂNIA

Dreptul la viață, la ocrotirea sănătății și a mediului sunt valori supreme proclamate la nivel internațional și național. Dacă asigurarea bunăstării sănătății populației este una dintre funcțiile primordiale ale statului, apoi materializarea acestor drepturi sacre revine cu precădere lucrătorilor sănătății – medicilor, asistentelor medicale, personalului auxiliar din instituțiile medicale.

Noi, oamenii ne aflăm sub supravegherea medicilor încă din perioada gravidității mamelor noastre și până la ultima suflare pe pământ. Astfel scopul activităţii fiecărui medic, precum şi a întregului corp medical este sănătatea fiecărui om în parte, a vieţii lui de zi cu zi.

Fideli acestei nobile, divine și umane meniri, medicii, chiar riscând cu propria sănătate ori viață, au salvat și salvează zilnic vieți omenești, făcând acest lucru onest și cu dedicație. Cu deosebit sacrificiu își manifestă această calitate în situații excepționale, cum ar fi cataclisme, catastrofe, război sau pandemii. Cu aceeași dedicație luptă astăzi lucrătorii medicali, în tot ansamblul lor, cu pandemia globală COVID-19, aflându-se în prima linie a bătăliei pentru viața fiecărui om. Și cum această boală nu cunoaște hotare, tot așa medicii antrenați în această luptă pentru viața și sănătatea oamenilor sfidează frontierele. Exemplu elocvent ne serveşte, pe de o parte, poziţia şi ajutorul real acordat dezinteresat de guvernul român, iar, pe de altă parte, frățeasca solidaritate a detașamentului de lucrători medicali români, care timp de 15 zile s-au consacrat, cot la cot cu colegii lor din Republica Moldova, pentru a vindeca oamenii infectați, pentru a salva vieți. Doar prin conjugarea profesionalismului, a practicii acumulate şi unităţii naţionale, în cazul nostru, starea sănătății populației este riguros administrată, iar solidaritatea medicilor se soldează cu reuşite.

Pentru această consacrare și solidaritate profesională, luminată de sentimentul fraternității și de o acțiune umană în lupta contra coronavirusului, Asociația Obștească „Parlamentul-90” vine să exprime cele mai sincere și cordiale mulțumiri medicilor români, care în aceste două săptămâni, alături de colegii moldoveni, și-au adus contribuția lor la salvarea de vieți omenești, veghind la sănătatea sutelor de pacienți basarabeni.

Bunul Dumnezeu să le lumineze viața, nobila menire și pe viitor.

Asociația „Parlamentul-90”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md