Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Ieșirea din starea de urgență: ce s-a întâmplat în ultimele 2 luni


Angajați ai unei frizerii din București lucrează în primele minute ale zilei de 15 mai, prima zi de stare de alertă în Bucuresti, vineri, 15 mai 2020
Angajați ai unei frizerii din București lucrează în primele minute ale zilei de 15 mai, prima zi de stare de alertă în Bucuresti, vineri, 15 mai 2020

Ieșirea din starea de urgență s-a făcut cu  norme legislative communicate de autoritățile române astă noapte, cu un sfert de oră înainte de expirarea decretului prezidențial care impunea această stare excepțională.

Urmează o perioadă de două săptămâni de stare de alertă, în care zborurile cu exteriorul rămân blocate, iar cetățenii români care se întorc în țară nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină obligatorie, ci doar în izolare la domiciliu. Rămâne interzisă intrarea în țară a cetățenilor străini, care nu au rude în România.

După două luni de stare de urgență, România se deschide cu o rată a îmbolnăvirilor de coronavirus în scădere, dar cu cele mai multe decese din Europa de Est. Peste o mie de persoane au murit din cauza epidemiei, dar majoritatea sufereau de boli cronice grave.

Înainte de instaurarea stării de urgență s-au întors în țară peste un milion de români, cei mai mulți din Spania și Italia, cele mai afectate state în acea perioadă. Cu toate că majoritatea dintre ei au scăpat de carantină, totuși propagarea bolii a fost stăvilită de măsurile luate de autorități încă din pripă.

Au existat cel puțin două municipii mari în care spitalele județene au cedat imediat, este vorba despre Deva în vestul României, și Suceava aflată în Nord-Estul țării. Cu toate că aceste spitale erau bine dotate și aveau personal medical îndestulător, absența protocoalelor, regulilor și echipamentelor medicale adecvate a făcut ca atât pacienții, cât și medicii să se contamineze rapid.

Pentru a rezolva lucrurile, ministrul Sănătății a adus echipe de medici militari în toate spitalele în care au apărut crize. Acești doctori cu trese de ofițeri nu au fost acceptați cu ușurință și nici nu e foarte clar dacă această soluție a fost cea mai bună, câtă vreme chiar spitalele militare au avut propriile crize.

Guvernul a fost prins nepregătit de epidemie, deși Organizația Mondială a Sănătății a avertizat din vreme statele să-și facă rezerve cu medicamente și echipamente de protecție. Pe de o parte, pentru că președintele și executivul sperau să poată face alegeri anticipate în această primăvară și pe de altă parte pentru că fostul executiv girat de social-democrați a lăsat rezervele strategice goale.

Practic, România a intrat în criza de coronavirus cu un premier demisionar, din pricina strategiei pentru anticipate și cu minimalizarea pericolului de către diverși oficiali. Chiar Dr. Streinu-Cercel, șeful celui mai mare spital de boli infecțioase din România spune despre coronavirus că este o boală de zece ori mai ușoară decât gripa sezonieră.

Pe parcursul celor două luni de stare de urgență polițiștii au aplicat 300 de mii de amenzi, adesea fiind excesivi, după cum a spus Avocatul Poporului. Curtea Constituțională a României a decretat de altfel ca fiind neconstituțional felul în care guvernul a aplicat amenzile, precum și lipsa de precizie a normelor aplicare a acestora.

Curtea Constituțională a mai precizat că măsurile dispuse pe durata stării de alertă sunt constituționale doar în măsura în care „nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”.

Pe tot parcursul celor două luni, nici epidemia, nici dramele nu i-au oprit pe politicienii de toate nivelurile și culorile să-și continue propaganda, mai ales că 2020 este un an electoral important în care ar urma să aibă loc alegeri locale, amânate deja pentru la toamnă și alegeri parlamentare programate pentru luna noiembrie.

XS
SM
MD
LG