Linkuri accesibilitate

Starea de urgență s-a încheiat: numărul de contaminări este în creștere


În ziua în care R. Moldova iese din starea de urgență numărul celor infectați de noul coronavirus este în creștere, iar peste 3.100 de cazuri, sau mai mult de jumătate, sunt active.

Specialiștii din sănătate publică nu știu când ar urma să fie atins vârful epidemiologic, când numărul de cazuri va începe a scădea și, respectiv, se va reveni la normal.

starea de urgență s-a încheiat: numărul de contaminări este în creștere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct


Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că totul este în mâinile cetățenilor, evoluția infecției și relaxarea măsurilor vor fi dictate de comportamentul lor. În materie de restricții, acestea se mențin și atunci când starea excepțională va fi înlocuită cu urgența în sănătate publică, valabilă cel puțin până la sfârșitul lunii iunie.

Trecere la următoarea fază, definită drept stare de urgența în sănătate publică, nu presupune mari schimbări în ceea ce privește recomandările medicilor. Mai ales cele adresate persoanelor din grupurile de risc, altfel spus celor de vârsta a treia, celor care suferă de maladii cardiovasculare sau renale, diabet zaharat, li se recomandă să evite aglomerațiile, să stea în continuare cât mai mult timp acasă. Sfatul general de a păstra distanța socială de minim un metru se va menține până la sfârșitul anului, iar unii specialiști sugerează că ar fi bine ca oamenii să se conformeze stilului de viață impus de epidemie întrucât nu se știe când se va găsi un antidot la infecția coronavirus de tip nou și nu se cunoaște cum se va manifesta sistemul imunitar în fiecare caz particular. Mai mulți experți anticipează și un al doilea val la toamnă.

Potrivit unui demers elaborat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cea mai mare parte a măsurilor restrictive se mențin până la sfârșitul lunii iunie. Comisia națională extraordinară de sănătate publică, în frunte cu șeful guvernului, vor administra în continuare acest proces de control și prevenire a răspândirii infecției ca până în luna martie, până la introducerea stării de urgențe. Diferența, din punct de vedere juridic, e că în perioada stării de urgență sunt limitate unele drepturi și libertăți în baza unei legi, pe când după expirarea acestui regim lipsește suportul juridic pentru limitări decretate.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, declară că R. Moldova se află în continuare pe curba ascendentă de creștere a numărului de contaminărilor și nu se știe când va atinge vârful. Furtună a afirmat zilele trecute, pentru portalul Sănătate.info, că alteori politicienii înșiși, prin acțiunile lor, au indus stare de incertitudine și au transmis mesaje duplicitare, funcționarul referindu-se inclusiv la evenimentele publice din ziua de 9 mai.

Totul este în mâinile noastre și totul depinde de noi

„De mâine nimeni nu dă mâinile în jos, de mâine revenim la prevederile din legea 10, care din punct de vedere juridic și din punct de vedere de aplicare a măsurilor de sănătate publică, sunt aceleași măsuri restrictive doar că prevăzute de art. 58 și declară stare de urgență. Legat de adaptare, relaxare, reluare a activităților ele se vor produce gradual și se va ține cont de evoluția situației epidemice din țară. Totul este în mâinile noastre și totul depinde de noi”.

Nicolae Furtună a mai spus că incidența de infectare și mortalitatea raportate la un milion de populație sunt comparabile sau mai mici decât în țările din regiune. Totuși, din datele cu care operează autoritățile de la Chișinău rezultă că R. Moldova la capitolul incidența de contaminare se află sub Rusia, dar are dublu cât România și de trei-patru ori mai mult decât Polonia, Ucraina și Ungaria.

Referitor la numărul mare de cadre medicale contaminate directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a spus că acest lucru se explică prin numărul mare de teste care se fac pentru această categorie de angajați, precum și prin faptul că statisticile înglobează și personalul auxiliar din sănătate.

Reprezentanți ai opoziției au criticat guvernarea că nu a reușit să administreze corect această criză și că la finalul a 60 de zile de izolare și sacrificii din partea populației, numărul de contaminări este în creștere. Pe de altă parte, șeful executivului Ion Chicu a susținut că opoziția are partea ei de vină, că a pus la îndoială legalitatea amenzilor date de forțele de ordine, ba le-a și contestat la Curtea Constituțională

Unii medici spun că statistica infectărilor poate fi numită drept radiografie a societății din care fac parte nu doar cetățeni responsabili și receptivi la recomandările autorităților sanitare, dar și persoane care înțeleg să profite de puhoiul de timp liber exact invers decât solicită autoritățile. Mare provocare este ca această categorie de cetățeni să înțeleagă că, indiferent de limitele relaxărilor ori a restricțiilor, comportamentul fiecărei persoane în parte contribuie la protejarea celor apropiați și a colectivității din care fac parte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG