Dodon atacă din nou Curtea Constituțională. Expert: Trebuie sesizată Comisia de la Veneția

Cornelia Cozonac
15/05/2020

Președintele Igor Dodon reia criticile la adresa Curții Constituționale. În emisiunea sa de vineri „Președintele răspunde”, șeful statului a declarat că magistrații constituționali sunt „folosiți ca instrument politic„ și că această instituție „revine la genul de politică de pe timpul lui Plahotniuc”. Dodon a mai spus că „nemulțumirea poporului va dărâma această instituție, dacă va încerca să se implice în alegeri”. 

„Curtea Constituțională poate fi folosită ca instrument politic. Există semnale că Curtea revine la genul de activitate de pe timpul lui Plahotniuc. Nu ne place decizia CCM în privința creditului rusesc, dar dacă CCM în continuare va merge pe această cale atunci nemulțumirea poporului va fi foarte mare, mai ales dacă CCM va încerca să se implice în procesele democratice privind alegerile. Atunci nemulțumirea poporului va dărâma această Curte. Nu știu sub ce formă – juridică ori fizică, însă eu sper foarte mult să nu ajungem acolo”, a menționat Igor Dodon.

Anterior, președinta Curții Constituționale Domnica Manole a refuzat să comenteze declarațiile șefului sttaului, calificându-le drept politice. Magistrata a precizat pentru Anticoruptie.md instituția pe care o conduce continuă să lucreze, așa cum o cere Constituția, în mod independent și impatrțial și că rămâne garant al Constituției. 

Juristul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, Ion Guzun, citat de Jurnal.md, califică drept regretabile declarațiile șefului statului, mai ales în contestul în care și Curtea Constituțională și președintele Comisiei de la Veneția au venit cu o reacție dură referitor la intimidarea jurdecătorilor CC-ului.

„Este o declarația disperată a domnului Dodon, părerea mea, nu este mai mult decât o stare disperată în care îndreaptă discursul de ură și intimidare publică asupra unei instituții în cazul dat, Curtea Constituțională. Aceste declarații sunt pur și simplu inadmisibile, pentru că ele cheamă în fond și la anumite fapte, dărămarea CC-ului. Cred că o atitudine în acest sens trebuie să o ia și Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională dar și Parlamentul. Dacă Curtea Constituțională adopă niște legi care nu plac unor politicieni, asta nu înseamnă că aceștia trebuie să-și bată joc de o instituție de stat”, a punctat Guzun.

Criticile șefului statului la adresa magistraților Curții Constituționale au început după ce Curtea a respins legea cu privire la un credit de 200 mln de euro pe care Moldova urma sa-l contracteze de la Federația Rusă. Înainte de asta cinci magistrați ai CC i-au dat vot de neîncredere fostului președinte, Vladimir Țurcan, venit în acestă funcție din Partidul Socialist, și au ales un nou președinte al instituției - pe magistrata Domnica Manole.  

 

Cornelia Cozonac
15/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii