(doc) CSJ a respins cererea lui Dorin Drăguțanu de recuzare a procurorului general Alexandr Stoianoglo

Curtea Supremă de Justiție a respins astăzi, 14 mai 2020, cererea de recuzare a Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, declarată de către avocatul Mihail Silvestru în numele lui Dorin Drăguțanu.

Foto: UNIMEDIA

Avocatul Mihail Silvestru și Dorin Drăguțanu au înaintat o cerere de recuzare a Procurorului General al Republicii Moldova Alexandr Stoianoglo, în temeiurile art. 33, 54 din Codul de procedură penală, prin care au solicitat recuzarea acestuia întrucât există circumstanțe care ar pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea Procurorului General în cauza penală în privința lui Dorin Drăguțanu.

Silvestru și Drăguțanu au motivat că, la data de 5 martie 2020, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor, într-un briefing de presă, Procurorul General a declarat că a ordonat reținerea fostului guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, a ex vice-guvernatoarea Emma Tăbîrță precum și a actualilor viceguvernatori ai BNM Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Stoianoglo a declarat atunci că „Noi (n.red. procurorii) suntem siguri că BNM a fost instituția nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”.

Astfel, avocatul Mihail Silvestru și Dorin Drăguțanu au solicitat admiterea cererii, „întru asigurarea respectării drepturilor omului și prezumția nevinovăției lui Dorin Drăguțanu, întru evitarea unor posibile suspiciuni şi pentru a exclude orice îndoială legitimă în această privință”.

Prin urmare, magistrații Curții Supreme de Justiție a respins solicitarea fostului guvernator BNM și al avocatului acestuia, catalogând ca neîntemeiată alegațiile avocatului Mihail Silvestru și ale lui Dorin Drăguțanu privind recuzarea Procurorului General al Republicii Moldovei.

„Procurorul General poate fi recuzat la faza desfășurării urmăririi penale în cazul în care: exercită nemijlocit urmărirea penală în condițiile legii sau în cazul în care conduce personal urmărirea penală”, a motivat completul de judecată al CSJ.

CSJ a respins cererea de re... by UNIMEDIA on Scribd

Amintim că la data de 5 martie, anul curent, au avut loc un șir de percheziții la BNM în urma cărora au fost reținuți pentru 72 de ore actualul viceguvernator Aureliu Cincilei și fosta viceguvernatoare al BNM Emma Tăbîrță, precum și un șef de direcție din cadrul aceleiași instituții.

Aureliu Cincilei a fost eliberat ulterior pentru că a conlucrat cu procurorii.

În același dosar, la 10 martie 2020, judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana, i-a aplicat 30 de zile de arest lui Ion Sturzu, actual viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Ulterior, la data de 6 aprilie anul curent, Dorin Drăguțanu și un șef de direcție din cadrul Băncii Naționale - Ion Ropot, au fost transferați din arest în penitenciar în arest la domiciliu, după ce avocații lor au atacat la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău de a prelungi arestul preventiv cu încă 30 de zile, emisă o săptămână mai devreme.

De menționat că Dorin Drăguțanu, care a fost guvernatorul BNM în perioada 2009-2016, are statut de învinuit în dosarul devalizării sistemului bancar, fiind bănuit de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari. El neagă toate acuzațiile care i se aduc.


Pub