După 10 ani prin instanțe, CSJ a pus punct în disputa ce vizează o familie expropriată de terenurile agricole, după inundațiile de la Cotul Morii

O familie din Cotul Morii, terenurile agricole ale căreia au fost expropriate pentru cauză de utilitate publică, cu transmiterea acestora în proprietatea unității administrativ - teritoriale satul Cotul Morii, după inundațiile din vara anului 2010, s-a luptat aproape 10 ani în instanțe cu Consiliului local și Primăria comunei Cotul Morii din raionul Hîncești. Vladislav și Galina Melnic au solicitat despăgubiri cu titlu de prejudiciu moral și financiar, penalități și cheltuieli de acoperire a ratei inflației în sumă de peste 989 de milioane de lei, pe care instanța le-a considerat „vădit exagerate”.

Foto: UNIMEDIA

În urma calamităților din data de 06 iulie 2010, în satul Cotul Morii raionul Hâncești, localitatea inundată a fost strămutată pe podișul de lângă satul Leușeni raionul Hâncești care, conform unei decizii a Consiliului comunal Cotul Morii din 16 iulie 2010, era constituit din două sectoare cadastrale cu suprafața de 108 ha și, respectiv, de 16 ha. pe care, în conformitate cu o hotărâre de Guvern din 14 iunie 2010, urmau să fie construite casele noi pentru sinistrați.

Printre terenuri, erau și două loturi agricole cu o suprafață totală de 8,4031 ha, ce aparțineau lui Vladislav și și Galinei Melnic. Autoritățile locale au informat în scris proprietarii despre propunerea de expropriere și au indicat ofertele de despăgubire. Acestea însă nu au fost acceptate de către soții Melnic, care, la rândul lor, au înaintat propriile exigențe.

Ulterior, o comisie pentru cercetarea prealabilă în vederea stabilirii existenței premiselor economice-sociale, ecologice sau de altă natură pentru declararea lucrărilor de construcție a caselor de locuit, a stabilit la 20 februarie 2012, mărimea compensațiilor propuse pentru pierderea cauzată de înstrăinarea forțată a terenurilor pârâților în mărime de 445 133 de lei pentru Melnic Vladislav și 85 637 de lei pentru Melnic Galina, care au considerat ca nu pot ajunge la un acord asupra exproprierii și respectiv aceasta nu poate fi făcută decât pe cale judiciară.

La 14 februarie 2013, Consiliul local Cotul Morii și Primarul satului Cotul Morii au depus cerere de chemare în judecată împotriva lui Melnic Vladislav și Melnic Galina, prin care au solicitat exproprierea pentru cauză de utilitate publică a celor două terenuri agricole indicate în anexe, ce aparțineau cu drept de proprietate lui Melnic Vladislav și Melnic Galina, cu transmiterea acestora în proprietatea unității administrativ - teritoriale satul Cotul Morii, raionul Hâncești, și stabilirea cuantumului despăgubirilor pentru expropriere.

La rândul lor, Vladislav și Galina Melnic s-au adresat în judecată la 03 mai 2018, când au depus cerere reconvențională împotriva Consiliului local Cotul Morii și Primarul satului Cotul Morii cu privire la exproprierea totală, încasarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate cu suprafața de 8,4031 ha, în sumă de 9 658 272,92 de lei, sumei de 13 129 032 de lei cu titlu de dobândă de întârziere, ratei inflației în sumă de 5 666 508,72 de lei, penalității în sumă de 1 738 489,12 de lei, venitului ratat în sumă de 956 169 019,60 de lei, prejudiciului moral în sumă de 150 000 euro, toate sumele urmând a fi achitate în termen de 30 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, cât și exproprierea totală a terenurilor și a cheltuielilor de judecată suportate.

În total, aceștia au solicitat încasarea unei sume de peste 989 de milioane de lei, în comparație cu cuantumul pentru expropriere forțată de 530 770 lei, aprobat de Consiliul Local în februarie 2012.

Prin urmare, la data de 10 ianuarie 2019, Judecătoria Hâncești a admis parțial acțiunea inițială înaintată de autoritățile satului Cotul Morii, fiind stabilită exproprierea pentru cauză de utilitate publică a terenurilor agricole, ce aparțin cu drept de proprietate lui Melnic Vladislav şi Melnic Galina, cu transmiterea acestora în, proprietatea unității administrativ-teritoriale satului Cotul Morii.

De asemenea, a fost stabilit cuantumul despăgubirilor în mărime de 530 770 de lei şi venitul ratat pentru anul 2011, în sumă de 29 560 de lei.

Totodată, instanța a admis parțial cererea reconvențională depusă de Melnic Vladislav şi Melnic Galina împotriva Consiliului local Cotul Morii şi Primarul satului Cotul Morii raionul Hâncești și a dispus încasarea din contul Consiliului local Cotul Morii în beneficiul soților Melnic suma de 707 232 de lei cu titlu de dobândă de întârziere pentru perioada 16 iulie 2010 - 25 aprilie 2018, suma de 29 560 lei cu titlu de venit ratat pentru anul 2011, suma de 30 000 de lei, cu titlu de prejudiciu moral.

La data de 21 noiembrie 2019, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.

13 mai 2020, Completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a menținut deciziile instanțelor ierarhic inferioare, încheierea fiind irevocabilă.

UNIMEDIA amintește despre o altă dispută legată de terenurile pe care au fost construite casele pentru sinistrați la Cotul Morii. Fostul primar al comunei, Mihai Merzîncu, a fost judecat pentru abuz în serviciu.

Merzîncu a fost învinuit de procurori că pe parcursul anului 2010, activând în funcţia de primar al comunei Cotul Morii raionul Hînceşti, dispunând de date cu privire la locul în care urmează a fi construite casele pentru sinistraţi, având informaţii despre proprietarii terenurilor, în decembrie 2010 a cumpărat 10 ha de pământ, cerând apoi despăgubiri de cca 600 mii de lei. Prin urmare, a creat impedimente la acordarea titlurilor de proprietate, la recepţia finală a caselor construite, precum şi transmiterea acestora proprietarilor.

La 4 decembrie 2014, primarul a fost achitat de judecătoria Hîncești de sub învinuirea de comitere a infracţiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b), c) Cod penal, pe motiv că fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii.

Doi ani mai târziu, Colegiul penal lărgit al CSJ a menţinut sentinţa Judecătoriei Hînceşti din 04 decembrie 2014 în aceeași cauză.

Amintim că în seara de 6 iunie 2010 s-au declanșat cele mai mari inundații din istoria țării. În urma ruperii barajului de la Nemțeni, patru localități (Cotul Morii, Obileni, Nemțeni și Sărăteni) au fost înecate de ape. S-au înregistrat 2 475 de sinistraţi, 1 105 case deteriorate, iar 158 dintre ele au fost distruse integral. De asemenea, apele au inundat 4 100 ha de semănături, 1 220 ha de grădini particulare și 4 108 ha de pășuni. Pagubele materiale provocate de inundaţiile din vara anului 2010, precum şi pierderile economice generate de către acestea, au fost estimate atunci la suma de 41,92 milioane dolari SUA.


Pub