Fără microbuze până în 2021 și doar unități de transport noi în 4 ani. Planul de acțiuni, propus de grupul de lucru din cadrul CMC

Rutele de tip maxi-taxi vor dispărea din municipiul Chișinău până în 2021, iar în suburbii nu vor circula până la sfârșitul anului 2020. Asta arată planul de acțiuni elaborat de un grup de consilieri municipali, pentru următorii 4 ani. Aceștia au efectuat o analiză complexă a problemelor sistemului de transport public din Chișinău, iar printre cele mai mari probleme indentificate au fost asigurarea cu transport public calitativ a localităților suburbane, înlăturarea rutelor de maxi-taxi si asigurarea cu transport public a zonelor care actualmente sunt acoperite de rutele maxi-taxi si creșterea comodității în transportul public municipal. Conceptul propus de aceștia arată că este nevoie de achiziționarea a cel puțin 300 de unități de transport repartizate în municipiul Chișinău, dar și în suburbii.

Foto: UNIMEDIA

„Planul de acțiuni propus prevede achiziționarea în decurs de 4 ani a 250 de autobuze, cel puțin 70 de troleibuze standart și al cel puțin 20 de troleibuze articulate, de asemenea recomandă ca întreprinderea municipală RTEC să participe la licitația organizată de către primăria Riga pentru achiziționarea altor 18 troleibuze articulate, foste în uz, dar într-o calitate foarte bună pentru soluționarea problemei aglomerării transportului public în mun. Chișinău”, a spus președintele grupului de lucru, consilierul PAS, Alexandru Trubca.

Planul mai prevede că odată cu achiziționarea unităților noi de transport să fie implementată tichetarea electronică până la mijlocul anului viitor. La fel și comasarea Parcului Urban de Autobuze și a RTEC într-un singur prestator de servicii cu sistem de tichetare unic.

Trubca a mai declarat că pentru achiziționarea autobuzelor și troleibuzelor noi, municipalitatea ar trebui să ia un credit.

„Noi ne vom credita. Prețul orientativ pentru un autobuz ar fi de 135 de mii de euro și 175 de mii de euro pentru un troleibuz tradițional”, a menționat Trubca.

„Implementarea planului de acțiuni va face ca în 2021 să nu mai avem maxi-taxi-uri în municipiu, în 2020 ele vor dispărea din suburbubii. În total, suburbiile vor fi dotate cu 125 de autobuze noi, dintre care 100 în 2020, în oraș se preconizează să fie introduse alte 125 de autobuze, 70-100 troleibuze standard și 38 de troleibuze articulate, valori minime”, a mai adăugat Alexandru Trubca.

Potrivit raportului, aceste schimbări va permite micșorarea vârstei medii a unităților de transport, iar nivelul de comoditate va crește cu cel puțin 20%.

Raportul poate fi văzut aici.


Pub