14 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: +147 cazuri noi. Încă 4 persoane au decedat

+147 cazuri noi de COVID-19

147 de cazuri noi de COVID-19 după ce au fost efectuate 1 103 teste. Cifra totală de infectări ajunge la 5 533 de cazuri de COVID-19. Numărul cazurilor active de infectare este de 3 131.

De asemenea, din cele 147 cazuri noi, 26 sunt lucrători medicali.

Pe parcursul zilei au mai fost înregistrate alte patru decese, cifra totală ajungând la 194.

O nouă Comisie

După ședința Consiliului Suprem de Securitate care a avut loc astăzi, președintele Igor Dodon a declarat că starea de urgență care se încheie mâine nu va fi prelungită. Prin urmare, Comisia pentru Situații Excepționale își va încheia activitatea.

Atribuțiile a de impune sau de a ridica interdicții legate de pandemie vor fi preluate de o nouă structură – Comisia extraordinară privind sănătatea publică. Această Comisie va institui de mâine Cod Roșu în sănătate publică.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că starea de urgență se încheie, însă nu se anulează restricțiile impuse de CSE. Prin urmare, oamenii vor putea doar să meargă doar în parc, în aflarea în alte locuri publice este interzisă.

Donațiile continuă

Lituania a donat astăzi un lot de echipamente de protecție împotriva COVID-19. Donația include 10 500 viziere în valoare de aproximativ 20 de mii de euro.

Statele Unite ale Americii, prin intermediul Ambasadei SUA la Chișinău, au oferit astăzi instituțiilor medicale ale Ministerului Apărării un lot de echipament individual de protecție în valoare de 15 000 de dolari, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Spitalului Clinic Militar Central.

190 de decese, în total

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 5 406 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internați 95 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

269 – stare gravă, dintre care:

21 – conectați la aparate de respirație asistată;

487 – stare de gravitate medie;

52 – externați în ultimele 24 ore;

2 228 – tratați, în total.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1 245 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici- 291, asistenţi medicali- 466, felceri- 65, paramedici- 1, farmacişti- 19, personal auxiliar- 403 persoane.

MSMPS informează despre înregistrarea altor 5 decese provocate de COVID-19:

Deces 186: Bărbat de 38 ani, din mun. Bălți, internat în stare gravă cu diagnoza pneumonie interstițială bilaterală, la Institutul de Medicină Urgentă, la data de 12 mai.

Deces 187: Bărbat de 79 ani, din mun. Chișinău, transferat de la Centrul COVID-19 la Spitalul clinic municipal “Arhanghel Mihail”, la data de 5 mai. Comorbidități: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, encefalopatie discirculatorie mixta, demență senilă.

Deces 188: Femeie de 55 ani, din raionul Ocnița. Internată în stare gravă la Institutul Oncologic, la data de 5 mai. Comorbidități: proces oncologic hematologic avansat cu asocierea infecției COVID-19.

Deces 189: Bărbat de 55 ani, din raionul Soroca. Internat la Spitalul Clinic Republican la data de 1 mai. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență hepatică cu predominarea sindromului citolitic, colestatic, obezitate morbidă.

Deces 190: Bărbat de 52 ani, din Slobozia. Comorbidități: diabet zaharat, cancer pulmonar, efecte post-tuberculoză.

Mai puține declarații de procurare a
primei de asigurare medicală

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 644 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 1 193 traversări persoane, dintre care 748 treceri la frontiera moldo-română și 445 treceri la frontiera cu Ucraina.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 644 persoane și completate 1 193 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 933 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Foto: Facebook/ Ministerul Apărării al Republicii Moldova

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare