Linkuri accesibilitate

Igor Dodon promite pedepse aspre pentru „arhitecții” furtului miliardului


Președintele Igor Dodon a promis joi că autoritățile vor face „pași concreți” în „următoarele zile și în următoarele săptămâni” în dosarul furtului miliardului.

Igor Dodon promite pedepse aspre pentru arhitecții furtului miliardului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

Într-o declarație după ședința Consiliului suprem de securitate, Dodon a spus că se va avansa și cu planul de a restabili controlul statului la Aeroportul internațional Chișinău, concesionat firmei AVIA Invest.

Progrese s-ar fi făcut deja, iar din această cauză puterea este atacată de adversari, inclusiv cu ajutorul Curții Constituționale, a afirmat șeful statului. Curtea tocmai a blocat un împrumut rusesc pe care miza puterea, iar opoziția a cerut demiterea guvernului.

Majoritatea investigațiilor din perioada 2015-2019 în dosarul fraudei bancare au fost o mimare a încercărilor de a-i găsi pe cei care se fac vinovaţi de furtul miliardului şi de a întoarce banii statului, a declarat Igor Dodon. Șeful statului a ajuns la concluzia că până şi raportul Kroll care a investigat această fraudă a fost o „pistă greşită” pentru organele de stat. În schimb, se confirmă în mare parte constatările raportului comisiei parlamentare de anchetă a fraudei bancare, comisie creată în vara lui 2019 la scurt timp după ce coaliția PSRM-ACUM preluase guvernarea de la democrații lui Vlad Plahotniuc.

Este vorba despre cei care au pregătit acest furt al miliardului

Igor Dodon: „Vreau să vă amintesc despre ce este vorba. Este vorba despre cei care au pregătit acest furt al miliardului, inclusiv membrii comitetului de stabilitate financiară compus de foşti prim-miniştri, miniştri ai economiei şi alţii care au pregătit tot ceea ce ţine de cadrul legal pentru furtul miliardului.” Igor Dodon a evitat să îi nominalizeze pe cei vizaţi, dar persoanele în cauză oricum se regăsesc în raportul comisiei la care şeful statului a făcut referinţă cunoscută mai ales drept „comisia Slusari” după numele conducătorului ei, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

Comisia constata în raportul său că, pe lângă principalii beneficiari ai fraudei - Vlad Plahotniuc, Ilan Şor şi Vlad Filat –, devalizarea sistemului bancar a fost acoperită sau sprijinită de către fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru de Finanțe, Anatol Arapu şi fostul vicepremier şi ministru al economiei Andrian Candu. Cei din urmă ar fi admis încălcări directe sau indirecte ale legislaţiei, atunci când au girat scoaterea banilor din rezerva de stat pentru suplinirea furtului.

Igor Dodon: „Stimaţi cetăţeni, o să vedeţi că în timpul apropiat toţi o să ajungă acolo unde trebuie, nu doar cei care au apărut la etapa finală în investigaţii şi nu doar unde s-au dus banii, dar inclusiv cei care au pregătit toată legislaţia fiind în funcţia de miniştri şi membri ai comitetului de stabilitate financiară. Ei sunt arhitecţii şi vor răspunde”, a insistat şeful statului în declaraţiile de după Consiliu Suprem de Securitate punctând că există deja „progres substanţial” în investigarea fraudei bancare.

Dodon a mai spus că se va avansa şi în procesul de reîntoarcere în proprietatea statului a Aeroportului Chişinău concesionat de compania Avia Invest controlată de Ilan Şor cercetat penal în dosarul fraudei bancare. Preşedintele Igor Dodon a enumerat trei motive de reziliere a acordului de concesionare şi anume încălcările admise la semnarea acordui, nerespectarea de către Avia Invest a angajamentelor investiţionale şi insolvabilitatea Avia Invest care potrivit lui Dodon ar datora statului milioane de lei, dar nu ar avea bani, lucru respins de companie.

Igor Dodon: „Acum înţelegeţi de ce se activizează pentru că în câteva săptămâni rămân fără Aeroport. În acelaşi timp, în următoarele zile, săptămâni, în următoarea perioadă vor fi paşi concreţi pe furtul miliardului. Iată prin ce se explică presiuni asupra deputaţilor, presiuni asupra Guvernului Chicu, încercarea de a utiliza Curtea Constituţională ca instrument politic.”

Mai mulţi comentatori de presă interpretează declaraţiile şefului statului mai curând ca pe nişte ameninţări în adresa deputatului Andrian Candu şi grupului său parlamentar Pro Moldova de curând aliat cu Partidul Şor împotriva Guvernului Chicu şi a actualei majorităţi. Cele două formaţiuni au reuşit deja să atragă de partea lor mai mulţi deputaţi ai puterii şi ar mai avea nevoie de încă patru pentru a lăsa Guvernul Chicu fără sprijinul unei majorităţi parlamentare. Constituirea unei noi majorități, în caz că actuala chiar se destramă, e puțin probabilă, dat fiind reticenţa PAS şi a Platformei DA de a face front comun cu Pro Moldova lui Andrian Candu și Partidul Șor.

Totuşi, președintele Igor Dodon încearcă, spun unii comentatori, să fac tot posibilul pentru a menţine actuala majoritate parlamentară. Dovadă e şi întrevederea pe care şeful statului a avut-o imediat după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate cu premierul şi deputaţii PD la care s-ar fi discutat despre perspectivele guvernării actuale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG