‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAndrei Gumovschi: Doar circa 5% din găinile de la fermele din țară sunt crescute...

Andrei Gumovschi: Doar circa 5% din găinile de la fermele din țară sunt crescute cu acces la aer liber

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Modul în care sunt întreținute găinile ouătoare la noi în țară, dar și abordarea crescătorilor de păsări ar fi incorectă. Opinia științifică universală confirmă că aceste sisteme de creștere nu îndeplinesc nevoile sociale, de comportament și de bunăstare de bază a păsărilor.

La moment, doar peste 5% din găinile din republică sunt crescute cu acces la aer liber.

Mai multe detalii la acest capitol ne-a oferit Andrei Gumovschi, doctor, conferențiar universitar.

„Fermele avicole din țară produc ouă ce sunt comercializate în supermarketuri, restaurante și hoteluri și la piețele din republică. Întreaga lor viață, găinile sunt forțate să doarmă, să mănânce și să depună ouăle pe podeaua din grilaj metallic, unde spațiul alocat este cât o coală de hârtie pentru fiecare pasăre. În vreme ce la nivel global, industria s-a aliniat la mișcarea anti – cuști, Republica Moldova a rămas în urma altor țări care au recunoscut cruzimea cauzată de creșterea păsărilor în cuști. Cuștile sunt cea mai crudă formă de a ține o pasăre de fermă. Cetățenii sunt consecvent înșelați de ambalajele și de reclamele care îi fac să creadă că animalele se bucură de o viață frumoasă sub cerul albastru și calcă pe iarbă verde. În realitate, păsările nu pot nici măcar să își întindă aripile. Cerem companiilor să preia responsabilitatea”, explică Andrei Gumovschi.

Găini ouătoare crescute în cuști în fermele industriale ; FOTO: Andrei Gumovschi

Majoritarea consumatorilor nu știu că ștampila de pe ou arată modul de creștere al găinilor. Prima schimbare în acest sens a fost făcută acum 10 ani, când aceștia au aflat că cifra 3 de pe ștampila de pe ou înseamnă că găinile au fost ținute în cuști.

„Cetățenii trebuie sa facă scandal, ouăle stresate care se vând în supermarketuri. E vreme să se ofere alternative la cuști pentru găini. Aceste alternative de la găini care cresc liber sunt acum deja disponibile peste tot, dar, din păcate, majoritatea ouălor ieftine de pe piață provin de la păsările care sunt torturate în cuști”.

Adăposturi mobile sau portabile, utilizate în special în fermele eco cu creștere sezonieră. Acest sistem se caracterizează prin accesul păsărilor la zone extinse de mișcare și pășune; FOTO: Andrei Gumovschi

Consumatorii pot evita cu ușurință ouăle proaspete de la găini crescute în cuști, mulțumită ștampilei de pe ou. Fiecare ou are o astfel de ștampilă:

  • cele provenite din cuști încep cu cifra 3;
  • cele ținute în hale la sol cu cifra 2;
  • cele cu acces la aer liber cu cifra 1;
  • iar cele Eco cu cifra 0.

Din păcate, în Moldova nu este nicio fermă ecologică care a obținut certificarea la organismele de certificare. Înfiinţarea unei ferme ecologice de găini se dovedeşte o idee de afacere foarte oportună.

„Domnilor ecologiști și nu numai, e vremea să punem capăt suferinței tuturor găinilor ținute în cuști, astfel că noile campanii vizează și alimentele procesate precum pastele, dulciurile și sosurile care conțin suferință ascunsă de producători în ouă praf sau lichid. Deocamdată, putem spune că în lume magazinele Lidl a eliminat ouăle proaspete de cușcă și chiar din alimentele procesate marcă proprie. De asemenea, Carrefour, Mega-Image, Metro și Kaufland s-au angajat să elimine ouăle de cușcă până cel mai târziu în anul 2025. Sperăm să se miște chiar și mai repede”, a conchis Andrei Gumovschi.

‹ adv ›
Găini ouătoare crescute în sistem free range; FOTO: Andrei Gumovschi

Pentru soluționarea problemei ar putea interveni ANSA, susținând efortul global inițiat de Open Wing Alliance care unește 59 de organizații de pe toate continentele într-un front comun pentru a elibera găinile din cuști.

Autor: Andrei Gumovschi

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›