‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn stratul arabil, umiditatea solului a ajuns la norma necesară pentru această perioadă -...

În stratul arabil, umiditatea solului a ajuns la norma necesară pentru această perioadă – Ghennadii Roșca, SHS

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit lui Ghennadii Roșca, șeful Centrului de Prognoze Meteorologice, precipitațiile din ultima perioadă sunt suficiente pentru culturile agricole, cel puțin la această etapă. În stratul arabil, umiditatea solului a ajuns la norma necesară pentru această perioadă.

„Oricum, ne așteptăm să avem instabilitate atmosferică și în următoarele zile. Și e posibil să mai acopere câte ceva din această secetă”, a declarat pentru IPN Ghennadii Roșca.

O bună parte din fermieri nu sunt de acord cu această afirmație. Mai multe detalii găsiți pe acest link.

La adâncimi mai mari, situația e mai proastă. În partea de nord a țării umiditatea este de 100-115 mm, ceea ce constituie între 74 și 60% din normă. În partea de centru și sud, indicatorul atinge 40-90 mm sau 30-60% din normă. Potrivit lui Ghennadii Roșca, cât timp vor rămâne aceste surse de apă în sol depinde de temperaturile de afară, dar și de vânt, care contribuie la evaporarea umidității din sol.

În perioada ianuarie-aprilie, cantitatea de precipitații, în cea mai mare parte a teritoriului țării, nu a depășit 40-65 mm sau 35-50% din normă, situație înregistrată o dată în 10-20 de ani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›