Belarus: Numărul cazurilor de „pneumonie” s-a redus de două ori după parada de la 9 mai, susține Alexandr Lukașenko

Numărul de „îmbolnăviri de pneumonie” s-a redus de două ori după parada militară de 9 mai de la Minsk, a declarat președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, citat de Interfax.

Foto: Euronews

„Vă spun despre paradă. Eram absolut convins că faptul că oamenii au ieșit la aer curat, nu este cu nimic mai rău decât faptul că stau închiși undeva”, a spus Lukașenko la o ședință, marți, 12 mai.

Președintele Belarus a recunoscut că autoritățile au avut temeri legate de o eventuală creștere a cazurilor de îmbolnăvire. „Și ce am primit? La Minsk, semnificativ - ieri o scădere de două ori a cazurilor de pneumonie. Și mi-am făcut cruce. Să dea Dumnezeu ca această tendință să nu se schimbe”, a continuat Lukașenko.

Conform datelor din 12 mai prezentate de Interfax, în republica Belarus, Aproximativ 24,8 mii de persoane au fost testate pozitiv la infecția cu Covid-19, dintre care 142 au murit din cauza bolii.

Amintim că în acest an, în Belarus a avut loc tradiționala paradă militară din 9 mai de la Minsk, pentru marcarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida epidemiei de Covid-19.

Zeci de mii de locuitori din Belarus au asistat la paradă fără să ţină cont de faptul că întreaga lume se confruntă cu pandemia de coronavirus. Au defilat aproximativ 3.000 de soldaţi şi 185 de vehicule militare.

Unii veterani care au asistat la paradă de la tribuna oficială au purtat măşti, însă dintre spectatorii de pe stradă puţini au folosit metode de protecție.

Preşedintele Lukaşenko este criticat atât în ţară cât şi în străinătate pentru ezitările de a adopta măsuri menite să stăvilească epidemia la începutul căreia el a calificat teama de coronavirus drept o „psihoză”.


Pub