Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat un împrumut de 70 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a aprobat marți, 12 mai 2020, un împrumut de 70 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul de sănătate și pentru a contribui la atenuarea impactului crizei asupra întreprinderile mici și mijlocii (IMM).

Foto: International Banker

Împrumutul CEB este menit să ajute Guvernul să răspundă la provocările actuale, în special cele cu care se confruntă sistemul de sănătate (estimat la 40 de milioane de euro) și IMM (estimat la 30 de milioane de euro).

Finanțarea pentru sectorul sănătății va acoperi consumabilele medicale și echipamentele specializate pentru pacienții Covid-19 (de exemplu, ventilatoare), stimulente bănești pentru personalul medical din prima linie, inclusiv medicii și asistenții medicali, precum și adaptarea spațiilor / facilităților pentru primirea și îngrijirea pacienților Covid-19. Nevoile au fost evaluate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu OMS.

Finanțarea pentru IMM-uri va acoperi necesarul de capital și investiții al întreprinderilor eligibile pentru primi ajutor ca să facă față consecințelor măsurilor restrictive adoptate de autorități pentru controlul și prevenirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat prin procedura rapidă opt împrumuturi noi în valoare totală de aproape 1,3 miliarde de euro pentru țările membre pentru combaterea pandemiei Covid-19.

Prin urmare, pe lângă Republica Moldova, de credite au beneficiat și următoarele state:

Croația - 200 de milioane de euro;

Estonia: 200 de milioane de euro;

Grecia: 200 de milioane de euro;

Kosovo: 35 de milioane de euro;

Latvia: 150 de milioane de euro;

Serbia: 200 de milioane de euro;

Turcia: 200 de milioane de euro.;

Amintim că la mijlocul lunii aprilie, anul curent, Comisia Europeană a decis să acorde Republicii Moldova 100 de milioane de euro. Alocarea respectivă vine în urma adoptării de către Comisie a unui pachet de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze căderea economică provocată de pandemia Covid-19.

Anterior, Comisia Europeană a decis să ofere și o asistență financiară Republicii Moldova în valoare de 87 milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică. Asistența menționată este parte din fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.


Pub