(doc) PSRM vrea să schimbe Codul Electoral, pentru a întoarce șefului statului dreptul de a fi membru de partid

Deputatul PSRM Vasile Bolea a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propune modificarea unei prevederi din Codului Electoral, care nu permite președintelui R.Moldova să fie membru al vreunui partid politic.

Foto: UNIMEDIA

Mai exact, deputatul Vasile Bolea s-a referit la abrogarea unui alineat din articolul 123 din Codul Electoral, care prevede ca până la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Președinte al Republicii Moldova să prezinte Curții Constituționale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată.

Bolea consideră că această normă încalcă normele constituționale referitor la libertatea asocierii. Astfel, conform ar. 41 din Constituția Republicii Moldova, „cetățenii se pot asocia liber în partide și alte organizații social politice. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor în condițiile legii, participă la alegeri.

Amintim că aceasta nu este prima tentativă a unui deputat PSRM de a modifica articolul 123 din Codul Electoral. La data de 13 December 2017, Curtea Constituțională a respins sesizarea deputatului PSRM Vlad Bătrîncea și a stabilit că mandatul președintelui Republicii este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic.

Curtea nu a acceptat argumentul autorului sesizării, Vlad Bătrâncea, potrivit căruia președintelui țării ar trebui să i se permită să fie membru de partid, în mod similar membrilor Parlamentului și Guvernului.

Curtea a menționat că aceștia se află în situații juridice diferite, iar criteriul „neutralității politice” nu poate fi aplicat membrilor parlamentului și guvernului în același mod în care este aplicat față de Președintele țării, dat fiind faptul că deputații și membrii Guvernului prin definiție nu pot fi neutri din punct de vedere politic.

Prin depunerea jurământului de către Președintele Republicii Moldova acesta își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova. Astfel, Președintele Republicii trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice, a mai argumentat CC.


Pub