(video/update) Ședința Guvernului. Nagacevschi: Un grup de deputați a încercat să omoare sistemul judecătoresc. Chicu: Nu cred

Ședința Cabinetului de Miniștri s-a încheiat. Astăzi au fost examinate și supuse votului 26 de subiecte, printre care și cel cu privire la unele demiteri și numiri în funcții. Prezentarea proiectului care prevede mărirea vârstei de pensionare a judecătorilor și anularea unor privilegii, precum indemnizația unică, a fost urmată de acuzații din partea ministrului Justiției, aduse la adresa unui grup de deputați.

„Susțin acest proiect de lege, este cu mult mai adecvat decât cel pregătit și avizat anterior de către un grup de deputați ai Blocului ACUM, care încerca în principiu să omoare sistemul judecătoresc din RM. Acest proiect sunt convins că va fi acceptat cu mare drag, inclusiv de către sistemul judecătoresc, deoarece este unul absolut echilirat și necesar”, a declarat Fadei Nagacevschi.

„Eu nu cred că avem în țară deputați care vor să omoare sistemul judecătoresc”, i-a răspuns, în replică, premierul Ion Chicu.

Foto: UNIMEDIA

(update) Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul cu privire la prelungirea termenului de interzicere a exportului unor produse. Potrivit proiectului, se prelungește, până la 15 iunie 2020 inclusiv, interdicția de export din Republica Moldova al următoarelor produse: 1) măşti medicale (pozițiile tarifare 630790, 481890); 2) mănuşi medicale (pozițiile tarifare 401511, 401519); 3) produse biocide (dezinfectanţi medicali), incluse în Registrul naţional al produselor biocide şi în Registrul de stat al dispozitivelor medicale (poziția tarifară 3808).

(update) Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul cu privire la aprobarea Avizului la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Vasile Bolea, deputat în Parlament. Potrivit notei informative, proiectul de lege a fost elaborat ca urmare a imposibilității organizării şi desfăşurării Adunării Generale a Judecătorilor în circumstanţele instituirii, la 17 martie 2020, a stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Din aceste considerente, suplinirea funcţiilor vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor titulari de drept nu poate avea loc, prin urmare Consiliul Superior al Magistraturii activează într-o componenţă redusă. Astfel, se propune completarea art. III alin. (4) din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative cu următoarea prevedere: „Până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanţi aleşi anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcţiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.” Pentru a asigura funcționalitatea Consiliului Superior al Magistraturii, amendamentele propuse pot fi susţinute

(update) Cabinetul de Miniștri a aprobat Sesizarea ministrului Justiției privind inițierea procedurii disciplinare în privința luji Nicolae Roșca - judecător ai Curții Constituționale.

(update) Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

(update) Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul cu privire la aprobarea Planului naţional de acţiuni pe anul 2020 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă pentru anii 2017-2021.

(update) Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul cu privire la alocarea, din fondul de rezervă al Guvernului, a mijloacelor financiare în sumă de 10 mii de lei Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pentru achitarea Premiului Guvernului Republicii Moldova pentru cel mai dotat inventator al anului 2019 - Nicolae Eremia, doctor habilitat în științe agricole, profesor universitar la catedra „Zootehnie specială” a Universității Agrare de Stat din Moldova, pentru ciclul de invenții din domeniul medicinei veterinare.

(update) Proiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind implementarea Proiectului Răspuns de Urgenţă la Covid-19, semnat la 28 aprilie 2020, a fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru oferirea indemnizației unice de 16 mii de lei agajaților statului infectați cu Covid-19 a fost aprobatde Guvern. Astfel, se alocă 6544,0 mii lei, din fondul de intervenție al Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectaţi cu Covid-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, precum și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și autorităților administrației publice locale pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectaţi cu Covid-19 din sistemul medical. Autoritățile publice nominalizate în calitate de beneficiari ai mijloacelor financiare alocate, vor perfecta, în modul stabilit, documentele necesare pentru finanțarea cheltuielilor respective prin intermediul instituțiilor în care persoanele activează.

(update) Proiectul pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 182/2018 cu privire la legitimațiile veteranilor de război a fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1433/2016, privind instituirea Comisiei pentru delimitarea suplimentară a unor obiecte ale patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova care fac parte din complexul „Combinatul de Vinuri „Cricova” – S.A.” a fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea articolului 9 din Legea voluntariatului nr. 121/2010 a fost aprobat de Guvern.

Art. I. – La articolul 9 din Legea voluntariatului nr. 121/2010 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr. 179-181, art. 608), după cuvântul „Guvernul” se introduce textul „constituie organul responsabil de implementare a politicii statului în domeniul voluntariatului și stabilește modul de organizare și funcționare a acestuia, precum și”.

Art. II. – Guvernul, în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va elabora și aproba actele normative necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentei legi.

(update) Proiectul cu privire la modificarea unor hotărârii ale Guvernului a fost aprobat. În temeiul art. 3, 11, 13 şi 24 din Legea nr. 278/2007 privind controlul tutunului (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2015, nr. 258- 261, art. 489), cu modificările ulterioare, și al art. 6, 16, 18, 22, 23 și 231 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183), cu modificările ulterioare, precum şi în scopul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății publice, Guvernul hotărăște: Prezenta hotărâre transpune art. 3 alin. (1), art. 4 alin. (2) subalineatul întâi, art. 7 alin. (7), art. 9 alin. (4), art. 10 alin. (1) lit. (b), art. 11 alin. (2) și (5) subalineatul doi și art. 12 alin. (1) din Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE (Text cu relevanță pentru SEE), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 127 din 29 aprilie 2014, așa cum a fost modificată ultima oară prin Directiva delegată 2014/109/UE a Comisiei din 10 octombrie 2014.

(update) Proiectul cu privire la rezultatele încorporării în serviciul militar în octombrie 2019–ianuarie 2020 şi încorporarea în serviciul militar în aprilie–iulie 2020 a fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul cu privire la alocarea mijloacelor financiare a fost aprobat de Guvern. În temeiul articolului 12 din Legea nr. 1225/1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2010, nr.241-246, art.746), cu modificările ulterioare, Guvernul hotărăște: Ministerul Finanţelor va aloca, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pe anul 2020, autorităților administrației publice locale, mijloace financiare în sumă de 1531506,0 lei pentru restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice.

(update) Proiectul cu privire la aprobarea Avizului asupra proiectului de lege pentru completarea articolului 14 din Legea nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale a fost avizat negativ de Guvern.

Potrivit notei informative, proiectul de lege propune completarea articolului 14 din Legea nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale în vederea acordării indemnizaţiei pentru carantină unuia dintre părinți care au copii în vârstă de până la 10 ani, în cazul în care, ca urmare a situației epidemiologice, este sistată activitea instituțiilor de învățământ.

Ion Chicu: Este un proiect populist, fără întemeiere logică și legală.

(update) Proiectul cu privire la aprobarea Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost avizat negativ de Guvern. Proiectul prevede modificarea Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului şi a Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000, inclusiv prin instituirea unei liste a persoanelor în privința cărora sunt indici că au comis ori au contribuit violarea drepturilor omului și la acțiuni de corupție deosebit de grave care atentează la stabilitatea politică și economică, la securitatea şi ordinea publică națională şi internațională. Potrivit notei informative, proiectul are drept scop crearea instrumentelor legale atât pentru a proteja sistemul financiar-bancar autohton de abuzuri, cât și pentru a impune restricții persoanelor care comit acte de corupție și violare a drepturilor omului.

(update) Proiectul privind aprobarea Avizului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicalăa fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1077/2016 cu privire la finanțarea în bază de cost per elev a instituțiilor publice de învățământ profesional tehnic a fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul de lege cu privire la eliberarea Î.S. „Moldelectrica” de obligația garantării rambursării împrumutului a fost aprobat de Guvern.

(update) Proiectul privind la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea articolului 32 din Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului a folst aprobat de Guvern.

Astfel, judecătorii care au atins vârsta menționată la alin. (2) din prezentul articol și confirmă vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător prevăzută la alin. (3) din prezentul articol au dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de muncă generală – de 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariul mediu lunar.

2) Începând cu 1 iulie 2020, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În fiecare an ulterior, vârsta de pensionare se majorează conform eşalonării prevăzute în tabelul nr.1, până la atingerea vârstei de 63 de ani.

3) Începând cu 1 iulie 2020, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni anual, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani, conform tabelului nr. 2. Începând cu 1 iulie 2020, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puţin 20 de ani şi 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni anual, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.

(update) Proiectul pentru modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 837/2016, a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri.

(update) Guvernul a numit astăzi șapte ambasadori. Potrivit ministrului Oleg Țulea, toți sunt diplomați și activează de mai mulți ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

(15:10) Urmăriți live:

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi se regăsesc 26 de subiecte.

Ordinea de zi a ședinței Guvernului din 13 mai / Sursa:gov.md
Ordinea de zi a ședinței Guvernului din 13 mai / Sursa:gov.md


Pub