Din 15 august va fi interzisă expunerea la vedere a produselor de tutun

Începând cu data de 15 august 2020, va fi interzisă expunerea la vedere a produselor de tutun și a produselor conexe. Decizia a fost luată de Cabinetul de Miniștri, care a aprobat la ședința de astăzi Regulamentul sanitar privind produsele de tutun.

Foto: poză-simbol

Documentul interzice plasarea la vitrină în spațiile comerciale sau punctele de vânzare a produselor de tutun. Astfel, la solicitarea cumpărătorului, vânzătorul va prezenta lista produselor și prețul acestor pe o foaie albă imprimată. Lista nu va conține careva imagini sau evidențierea vreo unui produs prin culoare sau alte elemente de design.

Mai mult ca atât, punctele de vânzare nu vor putea afișa careva inscripții sau indicatoare care informează consumatorul despre comercializarea produselor din tutun în acel spațiu.

La fel, regulamentul vine cu noțiuni pentru fiecare tip de produs de tutun și specifică etapele de plasare pe piață a produselor de tutun noi. Astfel, companiile importatoare vor trebui să notifice în format electronic Agenția Națională pentru Sănătate publică despre intenția de a plasa pe piață un produs nou. De asemenea, va trebui să prezinte toate studiile științifice ce vizează produsul.

De asemenea, autoritățile obligă producătorii și distribuitorii de țigări electronice și de flacoane de reumplere a acestora să instituie un sistem de colectare a informațiilor cu privire la toate suspiciunile de efecte adverse asupra sănătății consumatorului.


Pub