Guvernul cere Curții Constituționale să inițieze o procedură disciplinară în adresa judecătorului Nicolae Roșca

Guvernul a aprobat, astăzi, sesizarea ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, către Curtea Constituțională, în privința unor declarații ale judecătorului Nicolae Roșca și inițierea procedurii disciplinare, după caz. Asta după ce magistratul CC a adresat o replică ministrului, despre creditul de 200 de milioane de euro, contractat de Moldova de la Federația Rusă și care ulterior a fost declarat neconstituțional.

„În cadrul ședinței de pe 8 ani a intervenit domnul judecător, care mi-a replicat: Noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după aceste 200 de milioane. Conform prevederilor legislației în vigoare, judecătorii au obligația de a se abține de a se expune asupra fondului cauzei, decât în camera de deliberare. Totodată, CC nu este un organ jurisdicțional simplu, este un organ politico-jurisdicțional și în același timp, trebuie să se abțină să facă propagandă și discursuri politice în cadrul ședințelor de judecată. Chestiunea respectivă s-a încercat afi sancționată chiar în cadrul ședinței în plen a CC, unde deputatul Vasile Bolea a intervenit pentru a înainta recuzarea domnului Nicolae Roșca, însă președinele CC, doamna Domnica Manole, a considerat că Vasile Bolea nu ar avea drepturi, conform legislației în vigoare să îi declare recuzare domnului Nicolae Roșca, că cică etapa examinării cauzei era susținerile orale, cu toate că în Codul Jurisdicției Constituționale nu există o asemenea prevedere. În același timp, ținând cont de specificul CC și de autoritatea pe care pretinde că o are CC, noi o sesizăm pentru ca ei să ne spună dacă un judecător al CC până la examinarea cauzei în fond poate să facă propagandă și să se expună asupra fondului cauzei”,a punctat ministrul Justiției, Fadei Nagavecshi, motivând sesizarea formulată către Înata Curte.

Potrivit acestuia, sesizarea nu ar fi avut loc dacă vicepreședinele de Parlament din partea PAS, Mihai Popșoi, nu ar fi dat de înțeles, în cadrul unei emisiuni televizate, „că unii deputați cunoșteau care va fi și soluția CC”.

„Pentru a recredibiliza Curtea și pentru a exclude orice speculații în ceea ce privește ce este declarația domnului Roșca și valabilitatea politico-juridică a acestei hotărâri, vin cu propunerea de sesizare a Curții, ca să inițieze procedura disciplinară și în cadrul acesteia să vină cu un răspuns către societate, dacă este adecvat, iar dacă nu, să sancționeze acel judecător, pentru a nu repeta istoria. Alfel transformăm CC într-o platformă de făcut politici”, a mai adăugat ministrul Justiției.

Fadei Nagacevshi a venit și cu alte acuzații la adresa magistratului vizat: „Dumnealui este cel pentru care s-a manipulat un pic concursul la Guvern, pentru ca dumnealui să nimerească printre membrii CC. Domnul Nicolae Roșca a fost într-o legătură foarte strânsă cu PAS al Maiei Sandu”. Nicolae Roșca nu a răspuns, deocamdată, acuzațiilor.

„Într-adevăr, CC este acea Curte înaltă în care toată lumea trebuie să aibă încredere, noi trebuie și avem încredere, respectăm deciziile CC, dar atunci când unii exponenți aii Curții admit unele fapte care trezesc semne de întrebare, fiecare are dreptul să conteste acest lucru.

Guvernul a aprobat sesizarea ministrului Justiției, urmând a fi sesizată Înalta Curte.

Amintim că la 7 mai, magistratul Curții Constituționale a venit cu o replică, în timpul ședinței privind creditul rusesc. Nicolae Roșca a spus că Moldova nu va muri fără acest împrumut, așa cum nu a murit după furtul miliardului. Replica a venit în contextul în care ministrul Justiției spunea că Moldova nu va intra în colaps fără aceste 200 de milioane de euro, dar care ar fi necesare pentru a ieși mai rapid din criza provocată de pandemie.


Pub