Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Moldova, aprobat în Parlamentul European. Când vor ajunge banii în țară

Parlamentul European a votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, Republica Moldova primește 100 milioane euro. Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul român, Marian Jean-Marinescu, pe pagina sa oficială de facebook.

Foto: www.basarabia.md

Parlamentul European adoptă în regim de urgență această propunere astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai.

Amintim că la data de 22 aprilie curent, Comisia Europeană a decis să acorde Republicii Moldova 100 de milioane de euro. Alocarea respectivă vine în urma adoptării de către Comisie a unui pachet de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să limiteze căderea economică provocată de pandemia Covid-19, scrie instituția europeană într-un comunicat publicat pe site-ul oficial. Acest suport reprezintă răspunsul UE în eforturile de a sprijini țările partenere și o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări, într-o perioadă de criză fără precedent.

În urma unei evaluări preliminare a necesităților, Albania ar urma să beneficieze de 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina de 250 de milioane, Georgia de 150 de milioane, Iordania de 200 de milioane, Kosovo de 100 de milioane, Republica Moldova de100 de milioane, Muntenegru de 60 de milioane, Republica Macedonia de Nord de 160 de milioane, Tunisia de 600 de milioane și Ucraina de 1,2 miliarde de euro.

Comisia Europeană a decis să ofere și o asistență financiară Republicii Moldova în valoare de 87 milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.

Din programul regional destinat PaE, UE a alocat 30 milioane EUR prin intermediul OMS pentru sistemele medicale, cca 11.3 milioane pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale ce vor fi valorificate prin intermediul organizațiilor societății civile și cca 100 milioane EUR pentru redresarea economiei, în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Adițional la sumele menționate mai sus, UE va sprijini reabilitarea economică prin intermediul instituțiilor financiare internaționale cu un pachet de sprijin în valoarea de pînă la 700 milioane Euro destinat în mod prioritar IMM-urilor.

Despre cei 87 de milioane de euro acordați Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că acest ajutor financiar alocat țării nu vine în bugetul de stat, ci pleacă la diverse ONG-uri.


Pub