Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

11 Mai 2020 / 18:05

Numărul persoanelor care caută un loc de muncă a crescut considerabil

Până în prezent, aproape 12 mii de persoane din ţară au solicitat ajutorul de şomaj de 2775 de lei lunar. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă a crescut de peste 30 de ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Angajaţii de la ANOFM spun că au fost luaţi cu asalt de miile de solicitanţi şi că în fiecare zi sunt depuse peste 400 de dosare, relatează Mesager.

La Soroca, peste 800 de persoane au solicitat ajutorul de şomaj în valoare de 2775 de lei lunar, în perioada stării de urgenţă. Cele mai multe cereri parvin de la comunitatea romă din localitate.

Cererile pot fi depuse online. Procedura le dă mari bătăi de cap celor care nu au un calculator sau poştă electronică.

„Noi am contactat asistentul comunitar care răspunde de ajutorarea romilor şi le-am dat modele de cereri şi de declaraţii care sunt inclusiv pe uşă. În cazul în care unele persoane de etnie romă nu pot să întocmească, acest asistent comunitar să le ajute”, a menţionat Marina Mînăscurtă, şef oficiul Forţei de Muncă Soroca.

Printre cei care cer ajutor unic de şomaj, în valoare de 2775 de lei, sunt şi moldoveni care au revenit din străinătate şi au rămas fără un loc de muncă, din cauza crizei provocate de Coronavirus.

„Conform dispoziţiei Comisiei Situaţii Excepţionale, în perioada 7 aprilie - 11 mai au fost emise circa 12 mii de decizii de acordare a ajutorului de şomaj, care ulterior au fost transmise în baza conexiunilor intersistemice către Casa Naţională pentru Asigurări Sociale pentru stabilirea ajutorului de şomaj”, a spus Marcela Ganea, şef serviciu de monitorizare ANOFM.  

Plăţile sunt efectuate, din 8 mai, de Casa Naţionala de Asigurări Sociale. Doar în ultima lună, 10 500 de oameni au fost înregistraţi în calitate de şomeri, comparativ cu 271 de persoane, în perioada similară a anului trecut. 

În total, în ţară, potrivit datelor oficiale, sunt înregistraţi peste 26 de mii de şomeri.

Comentarii