21:01:36 16.04.2024
Stiri

Moscova se arată nedumerită vizavi de decizia de la Chișinău de a anula creditul de 200 de milioane de euro: „Partea moldavă a solicitat împrumutul, Rusia nu a impus nimănui nimic”

Actualitate 13.05.2020 14:44 Vizualizări1198 Autor: Raisa Lozinschi
Moscova se arată nedumerită vizavi de decizia de la Chișinău de a anula creditul de 200 de milioane de euro: „Partea moldavă a solicitat împrumutul, Rusia nu a impus nimănui nimic”


Decizia Curții Constituționale de a anula Acordul de împrumut cu Federația Rusă, pentru încălcări de procedură și existența unor prevederi care pun în pericol securitatea economică a R. Moldova, provoacă „nedumeriri” și „regrete” la Moscova.

Cel puțin, așa susține viceministrul rus de Externe, Iuri Rudenko, într-un răspuns plasat pe site-ul oficial al diplomației ruse.

„Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldavă a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. În al doilea rând, negocierile privind acest acord au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând cu noiembrie 2019, și au fost reflectate în mass-media. La acea etapă, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a afirmat Rudenko.

CITIȚI și DOC // Curtea Constituțională a publicat hotărârea MOTIVATĂ privind neconstituționalitatea Acordului de împrumut cu Federația Rusă

Oficialul rus a adăugat că regretă „atitudinea politizată” față de creditul rusesc.

„De dragul adevărului, trebuie să comparăm condițiile creditelor pe care Chișinăul le primește din Rusia și din alte țări și organizații. Dorința noastră de a ajuta Moldova, care ne este aproape, este sinceră, mai ales atunci când ea întâmpină dificultăți economice, care sunt agravate de situația cu noul coronavirus. Este regretabil faptul că în această țară există politicieni care, probabil ghidați din afară, își pun propriile ambiții politice mai presus decât nevoile reale ale cetățenilor moldoveni”, a conchis viceministrul rus de Externe.

CITIȚI și VIDEO, DOC // CC a declarat NECONSTITUȚIONAL Acordul de împrumut cu Federația Rusă, dar și legea prin care deputații socialiști și democrați au ratificat documentul

Menționăm că președintele Igor Dodon a anunțat în anul trecut că s-a înțeles cu liderul rus, Vladimir Putin, în privința unui împrumut de 500 de milioane de euro care să fie investit în reparația drumurilor din R. Moldova. Apoi, suma împrumutului a fost micșorată la 200 de milioane, jumătate dintre care urma să ajungă la Chișinău în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din acest an. Totodată, Acordul de împrumut, semnat în secret de către Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguță, și un viceministru rus de Finanțe, conținea prevederi potrivit cărora statul R. Moldova urma să-și asume datoriile unor agenți economici privați față de bănci din Federația Rusă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md