(video) „Ceasul morților lui Trump” - un contor al deceselor provocate de Covid-19, amplasat pe Times Square din New York

Un ecran „Trump Death Clock” a fost montat în Times Square din New York şi arată în timp real numărul deceselor în SUA, „care ar fi putut fi prevenite” de către liderul de la Casa Albă, transmite AFP

Foto: Dia Dipasupil/Getty Images/AFP

Creat de cineastul Eugene Jarecki, „ceasul” a fost instalat pe acoperișul unei clădiri de pe Times Square, pustiu din cauza pandemiei. Începând de luni, contorul a arătat peste 48.000 de decese dintr-un total de peste 80.000, de departe, cel mai grav bilanț din lume.

Până marţi, pe site-ul Trump Death Clock era afişat numărul 48.760.

Pe pagina web este precizat că preşedintele Donald Trump „a refuzat să acţioneze până pe 16 martie” şi că epidemiologii au spus că „dacă măsurile ar fi fost implementate cu o săptămână mai devreme, 60% dintre decesele provocate de Covid-19 în America ar fi fost evitate”.

Afişajul „ceasului” se bazează pe presupunerea că 60% din decesele provocate de noul coronavirus în Statele Unite puteau fi evitate dacă administraţia lui Donald Trump ar fi decis să decreteze reguli de distanţare şi să închidă şcolile cu o săptămână mai devreme, la 9 martie, în loc de 16 martie, a explicat Eugene Jarecki într-un blog pe platforma Medium.

Regizorul newyorkez, premiat de două ori la Festivalul de film Sundance, a explicat că utilizează această valoare „prudentă” de 60%, pentru că este calculată de unii specialişti pe baza unor afirmaţii făcute la jumătatea lui aprilie de către Anthony Fauci - celebrul expert în boli infecţioase cu funcţia cea mai înaltă din SUA şi consilier al lui Donald Trump a declarat că introducerea măsurilor de la 9 martie „putea salva vieţi”.

Potrivit datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins, în prezent, în Statele Unite, peste 80,600 de oameni au murit din cauza Covid-19. În total, au fost confirmate mai mult de 1,3 milioane de contaminări.


Pub