Ziua internaţională a asistenţilor medicali: Mesajul premierului Ion Chicu pentru luptătorii în prima linie: „Sunteți un exemplu extraordinar de omenie și cumsecădenie pentru noi toți”

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale. Cu această ocazie, premierul Ion Chicu a adresat un mesaj de recunoștință către toți asistenții medicali din Republica Moldova, pentru dăruirea, curajul și devotamentul cu care aceștia luptă cu pandemia Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses - ICN). În acest context, preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului. Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai), potrivit site-ului www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.

Florence Nightingale (1820) a deschis prima şcoală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.

Anul 2020 reprezintă o oportunitate pentru asistenţii medicali de a-şi face cunoscută meseria pe care o practică, pentru a avea o lume sănătoasă, aşa cum evidenţiază tema din acest an stabilită de ICN: „Profesia de asistent medical - O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”. Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor. Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor, potrivit site-ului menţionat.

Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume, prezenţi din momentul naşterii unei vieţi şi pe tot parcursul acesteia, rolul lor fiind esenţial în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Asistenţii sunt, în numeroase situaţii, singurii profesionişti din domeniul sănătăţii accesibili pentru mulţi oameni, în timpul vieţii lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone dezavantajate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.

Evoluţia profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora. Cu prilejul Zilei internaţionale a asistenţilor medicali, Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.

În Republica Moldova avem peste 20.000 de asistenți medicali, dintre care 3932 asistenți medicali de familie luptă în prima linie cu noul virus de tip Covid-19. În același timp, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dintre asistenții medicali implicați în prima linie, 438 s-au infectat cu coronavirus.

În țara noastră activează Asociaţia de Nursing din Republica Moldova, care este o organizaţie profesional-ştiinţifică, nonguvernamentală, nonprofit, apolitică, înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova în anul 1994, de către un grup de iniţiativă format din 30 asistente medicale, scrie nursing94.org.

Asociaţia îşi desfăşoară activitatea pe parcursul a 22 ani, şi a reuşit cu succes să lărgească reţeaua prin înfiinţarea a 64 de filiale în întreaga republică. Din 1997 este membru cu drepturi depline a Forumului European al Asociaţiilor de Nursing, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, al Societăţii Onorifice Sigma Theta-Thau (SUA), al Asociaţiei Europene de Îngrijiri Paliative, membru al reţelei Help-Age International, membru al Asociaţiei Mondiale a Nurselor Creştine.

Premierul Ion Chicu a adresat un mesaj pentru asistenții medicali din toată țara, mulțumindu-le pentru dedicația cu care aceștia salvează viețile omenești.

Stimați asistenți medicali,

Stimate moașe,

Importanța rolului dumneavoastră – rolul asistentului medical și rolul moașei îl cunoaște fiecare om chiar de la începutul vieții.

Meseria dumneavoastră presupune multă grijă și dragoste față de oameni. Zilnic dăruiți oamenilor căldură și speranță fără să așteptați ceva în schimb. Vă faceți munca cu o modestie demnă de respect.

Decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a declara anul 2020 „Anul Internațional al asistenților medicali și a moașelor” confirmă importanța rolului dumneavoastră în asigurarea calității serviciului medical și în construirea unei societăți sănătoase.

Dragi asistenți medicali și dragi moașe!

Vă mulțumim din suflet pentru devotament, vă mulțumim pentru modestie, pentru grijă și pentru dăruirea zilnică.

În aceste timpuri pline de amenințări dumneavoastră sunteți un exemplu extraordinar de omenie și cumsecădenie pentru noi toți.

Vă dorim multă sănătate – de sănătatea dumneavoastră depinde în mare măsură sănătatea întregii societăți. Vă dorim să aveți parte de pace și fericire în casele dumneavoastră.

La rândul nostru vom întreprinde măsuri ca societatea să vă aprecieze munca la justa valoare.

La mulți ani, dragi asistenți medicali și dragi moașe!”, a semnat mesajul prim-ministrul Ion Chicu.


Pub