Atac armat la o maternitate a organizaţiei „Medici Fără Frontiere” din Kabul. Cel puțin opt oameni au murit

Mai mulți bărbați înarmați au atacat marți o maternitate a organizației umanitare internaționale „Medici Fără Frontiere”, din capitala afgană, Kabul, ucigând cel puțin opt persoane, informează Reuters, citând oficiali din Afganistan.

Foto: Mohammad Ismail/Reuters

Potrivit ministrului de interne din Afganistan, mai multe persoane au fost rănite în atacul de la spitalul Dasht-e-Barchi, alte zeci au fost evacuate. O parte din oameni, care au rămas prinși în spital, printre care și medici, au sărit pe acoperișul unei clădiri adiacente, după ce au văzut pe teritoriul spitalului cel puțin trei atacatori care purtau uniforme de poliție, împușcând și aruncând grenade scrie Reuters.

Până la acest moment, nicio grupare armată nu a revendicat atacul. Talibanii au negat din start responsabilitatea pentru acest atac, precizează publicația.

Un pediatru care a fugit din spital a declarat pentru AFP că a auzit o explozie puternică la intrarea în clădire. „Spitalul era plin de pacienți și medici; a fost o panică totală în interior”.

Unitatea medicală, cu o capacitate de 100 de paturi, este susținută de organizația umanitară Médecins Sans Frontières (MSF).

Forţele de securitate au încercat să respingă atacul, în timp ce 80 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost evacuate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Tariq Arian.

Ministrul adjunct al sănătății, Waheed Majroh, a declarat că opt persoane, inclusiv copii, au fost rănite și duse la alte spitale.

Maternitatea se află într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Kabul, care găzduiește mulți membri ai comunității Hazara din Afganistan, o minoritate musulmană șiită, care a fost în trecut atacată de mai multe ori de membrii grupului Statului Islamic.

Tot astăzi, 12 mai 2020, aproximativ 40 de persoane au fost ucise sau rănite într-un atac la o ceremonie funerară a unui comandant de poliție din estul provinciei Nangarhar, informează Reuters.

Potrivit Al Jazeera, capitala Afganistanului s-a confruntat cu o serie de atacuri ucigașe din partea grupării Statul Islamic (ISIS), în ultimele luni.

Cu o zi mai devreme, 11 mai 2020, forțele de securitate afgane au anunțat că au arestat trei membri ai ISIS, inclusiv un lider regional al grupării.

Gruparea s-a declarat responsabilă pentru atacul de luni dimineața, 11 mai 2020, de la Kabul - patru mine au explodat, rănind patru civili printre care și un copil.

Săptămâna trecută, forțele de securitate au ucis și au arestat mai mulți membri ai unei celule ISIS despre care autoritățile au declarat că este responsabilă pentru mai multe atacuri de mare anvergură în Kabul.

Afganistanul se confruntă, în același timp, cu atacurile violente ale talibanilor care au loc pe tot teritoriul statului, chiar dacă Statele Unite încearcă să ducă tratative de pace, după semnarea unui acord de retragere a trupelor în februarie.


Pub