Platon, către Maia Sandu: Sunt gata să vă dau documente, ținute în cea mai mare taină de Plahotniuc. Aveți șansa să spuneți adevărul

Omul de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapidări de fonduri, îi transmite un mesaj și o propunere lideri PAS, Maia Sandu, chiar din penitenciar. Asta după ce fosta prim-ministră a spus, la o emisiune, că Platon ar putea fi eliberat, într-un context legat de revenirea oamenilor corupți în sistemul justiției.

Foto: Igor ROTARI / UNIMEDIA

„Vă rog să vă hotărâți, stimată Maia Sandu, când Șor spune adevărul și când minte? Când procurorii lui Plahotniuc au pedepsit un nevinovat și când și-au îndeplinit onest munca? Spuneți sincer și direct: tot ce acești oameni spun despre Platon e adevărat, iar ce spun despre Maia Sandu - e o minciună sfruntată. Atunci va trebui să recunoașteți că Departamentul de Stat al SUA și Consiliul Europei, care m-au recunoscut drept deținut politic, au greșit sau au luat mită Spuneți tare că Viorel Morari și Adriana Bețișor sunt cei mai onești procurori, iar judecătorii lui Plahotniuc - exemplu suprem de muncă pentru justiție”, se arată în mesajul omului de afaceri, transmis liderei PAS.

Totodată, Veaceslav Platon i-a propus Maiei Sandu să investigheze personal, ca și lider politic, furtul miliardului, iar dacă acceptă, omul de afaceri se angajează în 24 de ore să-i transmită „direct la oficiu toate materialele”.

„Sunt materiale care erau ținute în cel mai mare secret de către Vladimir Plahotniuc și nu au părăsit birourile procurorilor Viorel Morari și Ala Bețișor. În baza acestora, dvs veți putea în totalitate restabili tabloul furtului și să înțelegeți rolul fiecărui participant. Veți înțelege ce fals monstruos a fost făcut de Plahotniuc și Șor în privința mea. Veți putea conduce această investigație din punct de vedere politic și să spuneți oamenilor adevărul. În paralel, aceleași materiale vor fi transmise Ambasadei SUA și Misiunii UE.

Sper că dvs, ca un om sincer și cumsecade, nu veți refuza această propunere de a vă prezenta toate materialele și nu veți încerca să scăpați de investigație, sub un pretext inventat. Avocații mei vor sta la dispoziția dvs 24 de ore din 24 pentru precizări, explicații și argumentări. Mizez pe faptul că datorită dvs, cetățenii vor afla adevărul, cine l-a furat și cum”, se mai arată în mesajul lui Platon.

Maia Sandu nu a răspuns propunerii. Anterior, la o emisiune TV, lidera PAS a declarat că Veaceslav Platon ar urma să fie eliberat din penitenciar, într-un context în care aborda tema revenirilor „oamenilor corupți în sistemul justiției”.

„Următorul pas care e, să-i întoarcem băncile?”, s-a întrebat retoric Maia Sandu.

Pe 7 mai, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul avocaților omului de afaceri Veaceslav Platon, care au cerut ca dosarul în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapidări de fonduri, să fie rejudecat la Curtea de Apel.

În luna februarie 2020, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost recunoscut ca parte vătămată în dosarul penal intentat împotriva fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit procurorului general Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a jucat un rol crucial în condamnarea lui Veaceslav Platon.

Totul a început la sfârșitul lunii decembrie 2016, când fostul Șef al Procuraturii Anticorupție a recepționat personal de la Vladimir Plahotniuc o plângere prin care liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios.

Pe 20 aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

Recent, sentința prin care a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a fost casată integral și trimisă la rejudecare.


Pub